Minimaal 65 Flevolandse kinderen uit huis geplaatst in toeslagenaffaire

FLEVOLAND • Ma 29 november 2021 | 15:37 • Maandag 29 november 2021 | 15:37

Minimaal 65 kinderen van Flevolandse slachtoffers van het toeslagenschandaal zijn tussen 2015 en 2020 uit huis geplaatst. Ongeveer 45 van hen komen uit Almeerse gezinnen. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Het statistiekbureau heeft de aantallen afgerond op vijftallen vanwege privacyredenen.

Almere kent volgens het CBS 2.395 kinderen van wie hun ouders zijn getroffen in de toeslagenaffaire. In Lelystad zijn er 630 minderjarigen met ouders die onterecht als fraudeur werden aangemerkt. Ongeveer tien van hen zijn tussen 2015 en 2020 uit huis geplaatst.

In de gemeenten Dronten, Noordoostpolder, Urk en Zeewolde zijn geen precieze cijfers bekend hoeveel kinderen uit huis zijn geplaatst. Het CBS maakt cijfers onder de tien namelijk niet bekend, ook vanwege privacy.

Vorige maand publiceerde het CBS landelijke cijfers in opdracht van het Ministerie van Justitie en Veiligheid. Daaruit bleek dat het landelijk om 1.115 uit huis geplaatste kinderen ging. Het statistiekbureau merkt daarbij wel op dat niet is onderzocht of alle uithuisplaatsingen ook direct gevolg zijn van de toeslagenaffaire. Er zijn geen cijfers bekend van voor het jaar 2015.

Schriftelijke vragen
Verschillende gemeentelijke PvdA-fracties in Flevoland vroegen eerder opheldering over de situatie van de uit huis geplaatste kinderen. Zo wilde de PvdA in Almere dat de gemeente slachtoffers ging compenseren en verder ondersteunen. PvdA-fractievoorzitter Ruud de Jonge reageert nu geschokt op de nieuwste cijfers. "Dit is een drama voor de kinderen, de ouders en hun omgeving. Deze ervaring die we mensen hebben aangedaan past niet in een beschaafd land. Dit moet gecorrigeerd en ruimhartig gecompenseerd worden." Ook de PvdA in Lelystad vroeg financiële steun als dat ervoor kon zorgen dat kinderen sneller terug naar hun ouders kunnen.

Compensatie
Staatssecretaris Alexandra van Huffelen maakte in juni bekend dat zo'n 70.000 kinderen en jongeren gecompenseerd worden voor het toeslagenschandaal. Zij ontvangen een financiële tegemoetkoming van tussen de 1500 en 7500 euro. Daarnaast krijgen zij langdurende ondersteuning bij traumaverwerking en het vinden van hun weg in de maatschappij.

De Belastingdienst heeft tussen 2005 en 2019 duizenden ontvangers van kinderopvangtoeslag onterecht op de lijst van fraudeurs gezet. Veel gezinnen kwamen daardoor in grote financiële problemen. Hierdoor ontstonden vaak ook problemen op andere gebieden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel