PvdA wil steun voor "schrijnende situatie" uit huis geplaatste kinderen
De Partij van de Arbeid wil van de gemeente weten hoeveel Almeerse kinderen uit huis zijn geplaatst als gevolg van de toeslagenaffaire. De partij vindt ook dat de gemeente eventuele gevallen moet compenseren en verder ondersteunen. Dat stelt Rob Maurits (PvdA) in schriftelijke vragen aan de gemeente.
Dinsdag bleek uit cijfers van het Centraal Bureau Statistiek (CBS) dat er sinds 2015 uit gedupeerde gezinnen van de toeslagenaffaire ruim 1.100 kinderen uit huis zijn geplaatst. In Almere zijn minimaal 2200 gezinnen slachtoffer van de toeslagenaffaire. Dat daarvan ook kinderen uit huis zijn geplaatst is heel waarschijnlijk, stelt Maurits. "Almere behoort tot de tien grootste steden van Nederland", redeneert de PvdA'er, "ik zie geen reden waarom daar geen Almeerse kinderen tussen zouden zitten".
De PvdA wil dan ook dat de gemeente onderzoek gaat doen. "Je kan niet één op één zeggen dat deze kinderen die uit huis zijn geplaatst meteen slachtoffer zijn van de toeslagenaffaire", stelt Maurits, "Maar dat is nou juist wat we willen weten".
Compensatie
Als dat verband inderdaad gelegd kan worden, dan wil de PvdA weten wat de gemeente gaat doen om deze gezinnen te helpen. Dat is een opmerkelijk verzoek. "De financiële vergoeding is een kwestie van het Rijk", erkent het raadslid, maar Maurits meent dat de gemeente met een tegemoetkoming zou kunnen komen, vooruitlopend op de compensatie van het Rijk.
"Het is emotioneel een hele zware situatie voor zowel het kind als het gezin"
Daarnaast kan de gemeente ook op andere manieren bijspringen. "Met het doel om die kinderen weer terug in het gezin te plaatsen". Zo wijst Maurits op het Stut & Steun hulpaanbod waarbij gezinnen op verschillende manieren door de gemeente ondersteund kunnen worden. "Het is een onvoorstelbaar schrijnende situatie", benadrukt Maurits, "en emotioneel ook een hele zware situatie voor zowel het kind als het gezin".
Nog even geduld
Vanwege de drukke agenda van de Raad heeft de PvdA ervoor gekozen haar vragen schriftelijk in te dienen. Daarmee duurt het maximaal zes weken voordat de gemeente met antwoorden komt. Dat dat lang duurt, vindt Maurits ondanks de beroerde situatie niet erg: "Er moet vooral onderzoek gedaan worden. We hebben liever grondige beantwoording dan snelle beantwoording."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Cheque van bridgespelers voor hospice
DRONTEN • Za 4 januari • Zaterdag 04 januariMet een bridgetoernooi heeft genootschap Odd Fellows Dronten geld ingezameld voor het hospice in Dronten. De deelnemers aan het toernooi hebben 3000 euro bij elkaar gespeeld. Aan het eind van de midda...
-
Politicus Ulysse Ellian over intimidatie door Iran: 'Mensen moeten het weten'
ALMERE • Za 4 januari • Zaterdag 04 januariPoliticus Ulysse Ellian uit Almere is in het begin van zijn carrière als VVD-Kamerlid geïntimideerd door Iran. Hij ontving een mail van de Iraanse ambassade in Den Haag waaruit duidelijk werd dat ze h...
-
Jubileumfeest bij Zwembad 't Bun: voor 50 cent zwemmen
URK • Za 4 januari • Zaterdag 04 januariBij Zwembad 't Bun op Urk werd zaterdag een jubileum gevierd. Zaterdag en de twee dagen daarvoor mochten bezoekers voor 50 cent het zwembad binnen ter ere van het 50-jarig bestaan. Het zwembad hield e...