Politie waarschuwt voor gevaren illegaal vuurwerk
Harde knallen veroorzaakt door vuurwerk. Ze zijn in alle Flevolandse dorpen en steden wel te horen. In veel gevallen gaat het om zwaar vuurwerk, dat überhaupt niet in Nederland is toegestaan. Dat merken ze bij de politie, waar men zich zorgen maakt over het illegale spul.
De zware explosieven brengen gevaarlijke situaties met zich mee. "Wat we veel zien zijn de supercobra's. Die hebben een enorme explosieve kracht", zo vertelt agent Renze Haveman. "Dus op het moment dat die afgaan, heb je ook heel veel schade." De cobra's zijn zo'n 15 centimeter lang en slechts een paar centimeter breed. Erg imposant zien ze er op het eerste gezicht dan ook niet uit.
"En dat maakt het juist ingewikkeld voor heel veel mensen", vervolgt de agent. "Want je ziet niet direct dat het illegaal vuurwerk is. Als je dit gewoon bij je kind op z'n kamer ziet liggen denk je misschien 'vuurwerk van vorig jaar', maar dat is het absoluut niet. Cobra's zijn namelijk niet bij reguliere vuurwerkhandelaren te koop."
Een Cobra 6
Voor professioneel gebruik
Ook de zogeheten 'shells' treft de politie regelmatig aan als mensen worden gepakt voor het bezit van illegaal vuurwerk. Shells zijn ronde explosieven die eigenlijk de lucht in geschoten horen te worden. En dan bedoeld voor professionele vuurwerkshows, absoluut niet voor consumenten. Toch lopen mensen er op straat mee rond.
Een ritje naar België of Duitsland is lang niet altijd meer nodig om zwaar vuurwerk in handen te krijgen. "Op internet is het zo te krijgen. Bijvoorbeeld via Instagram of Facebook. En dan wordt het gewoon afgeleverd. Je spreekt een locatie af en je kunt het krijgen."
In de loop der jaren is het vuurwerk dat afgestoken wordt zwaarder geworden, zo constateert Haveman. "Toen ik klein was hadden we de strijkertjes nog. Dat vonden we heel zwaar en supercool. Maar dit is niet meer te vergelijken met dat spul."
Vuurwerkshell
'Check wat je kinderen bezitten'
De politie doet een oproep richting ouders. Want het zijn geregeld kinderen die vuurwerk afsteken. "Kijk eens wat je kind heeft. En vraag ook: hoe kom je eraan? Want niet alleen voor ons is het gevaarlijk, ook voor kinderen. Het blaast echt je hand of arm er zo af als het misgaat. En dat wil je echt niet."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Buurthopper Almere schaft eerste elektrische auto aan
ALMERE • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariNa zes jaar trouwe dienst met elektrische golfkarretjes maakt Buurthopper Almere een belangrijke stap vooruit: de organisatie heeft haar allereerste elektrische auto in gebruik genomen. Met deze overstap...
-
Lelystadse ex-gedetineerde terug in de cel voor televisieprogramma
LELYSTAD • Za 22 februari • Zaterdag 22 februari"Confronterend" is voor ex-gedetineerde Leroy van der Hurk uit Lelystad het eerste woord als hem gevraagd wordt hoe het was om acht dagen terug in een cel te gaan. Van der Hurk werkt mee aan Hel of Hotel,...
-
Bushokjes voor uitzendkrachten: 'Niet langer als dieren in de regen'
URK • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariUitzendkrachten die in de visindustrie op Urk werken hoeven na hun dienst niet langer in de regen te wachten op vervoer naar huis. Een uitzendbureau liet bushokjes plaatsen. Uitzendorganisatie Werckpost...