Vissers in geldproblemen benaderd voor smokkelen drugs

URK • Do 25 november 2021 | 9:15 • Donderdag 25 november 2021 | 9:15

Urker vissers worden actief benaderd voor het smokkelen van drugs. Door geldproblemen zijn sommige vissers daar vatbaar voor. Dat blijkt uit een onderzoek dat in opdracht van de politie is uitgevoerd.

De politie, bestuurders en andere overheden vermoeden al langer dat de visserij betrokken is bij smokkel van veelal cocaïne. De drugs worden via containerschepen uit het productieland gesmokkeld. Vervolgens wordt de cocaïne op de Noordzee overboord gegooid. Vissers halen de cocaïne uit het water om het vervolgens Nederland in te smokkelen. Het invoeren van drugs in vissershavens kan vrijwel ongezien, blijkt uit het onderzoek. In enkele gevallen wordt de drugs wel onderschept. Exacte cijfers van hoe vaak vissers benaderd worden en hoeveel drugs er op die manier het land binnenkomen, hebben de onderzoekers niet. Ze benadrukken wel dat verreweg de meeste vissers criminele aanbiedingen afslaan.

Eerst nog geen dreiging
De onderzoekers spraken onder meer met tientallen vissers en andere mensen uit de visserijsector. Dat gebeurde in de haven van Urk, IJmuiden en Den Oever. Volgens de onderzoekers is er bij de eerste benadering door een ronselaar vaak nog geen sprake van een dreiging. "De eerste keer kun je nog wel nee zeggen, en dat gebeurt ook", zegt onderzoeker Shanna Mehlbaum in het NOS Radio 1 Journaal. "Maar als je er eenmaal in zit, zit je eraan vast. Als je een volgende keer weigert, ben je chantabel of er wordt gedreigd met geweld."

Plan van aanpak
De politie en andere overheden ervaren de visserij vaak als een gesloten gemeenschap. De diensten hebben maar beperkt informatie bij visserijgemeenschappen. Om vissers te waarschuwen voor de gevaren is er een lesprogramma ontwikkeld dat veelal jonge vissers leert om de eerste keer direct te weigeren om met smokkelaars in zee te gaan.

Woordvoerder Rosanne Schellekens zegt tegen de NOS dat er naast het lesprogramma ook een proef wordt gestart om makkelijker melding te doen van drijvende drugspakketten. Wanneer een visser daar nu melding van maakt, brengt dat naast een administratieve rompslomp ook een risico met zich mee. Criminelen kunnen mogelijk achterhalen wie er achter de melding zat. Juist om die twee redenen doen vissers vaak niets wanneer ze pakketten zien drijven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel