Wethouder Bosch ziet vernieuwing oude scholen als een uitdaging
De gemeente Almere wist dat er veel geld nodig zou zijn voor de aanpak van verouderde schoolgebouwen, maar de omvang is groter dan gedacht. Dat zegt wethouder Roelie Bosch over de honderden miljoenen die de komende jaren nodig zijn om oude schoolgebouwen te renoveren of te vervangen.
De omvang van de operatie bleek toen de gemeente een rapport liet opstellen. In het Integraal Huisvestingsplan werd op een rijtje gezet waar wat moet gebeuren en welke kosten daarmee zijn gemoeid. Wethouder Bosch noemt de vernieuwing van de schoolgebouwen een uitdaging voor de stad. "Dit plan gaat over 2050", zegt Bosch. "De opgave heeft geen betekenis voor de begroting die er nu ligt. Die is al gefinancierd. Dit is voor de periode daarna."
Geen reserves
Bosch erkent dat de gemeente geen reserve heeft aangelegd voor het opknappen, renoveren of vervangen van de schoolgebouwen in de gemeente. "De scholen zijn ooit gebouwd met éénmalig geld. We hadden er wellicht een tien jaar geleden over kunnen nadenken maar de gemeente heeft in die afgelopen periode alleen maar moeten bezuinigen." De financiële situatie van Almere maakte sparen voor vernieuwing van schoolgebouwen moeilijk.
Nico de Haas, directeur van de stichting Prisma Almere, zei eerder dat hij van mening is dat de gemeente het probleem van vernieuwing jaren voor zich uit heeft geschoven. Prisma Almere beheert 18 schoolgebouwen in de stad. Bosch noemt zijn kritiek 'iets te gemakkelijk'. "Ik denk dat we het wel eerder inzichtelijk hadden kunnen maken. Maar de afgelopen jaren waren jaren van recessie. We hebben alleen maar bezuinigd en dan denk ik dat je daar totaal niet aan toe komt."
'Ouders gaan niks merken'
Bosch denkt dat de situatie nu anders is. "Nu zitten we met het Integraal Huisvestingsplan, nu weten wat de opgave is voor de toekomst en dus kunnen we nu nadenken over hoe we dit kunnen gaan financieren". Zo zou de gemeente wellicht nieuwe leningen kunnen aangaan om de vernieuwing te financieren. Die leningen kunnen dan over een lange periode worden afgelost, onder andere via de bijdrage die gemeente hiervoor krijgt van het Rijk. "Maar we kunnen wellicht ook geld vinden als we de grond van de schoolgebouwen beschikbaar maken voor andere initiatieven." Bosch denkt dan aan mogelijke locaties voor woningbouw of bedrijventerreinen.
Ouders hoeven zich geen zorgen te maken over hun kroost. "De ouders gaan hier niks van merken. Als er werkzaamheden nodig zijn, dan zetten we noodgebouwen in de buurt van de school." Bosch wijst er op dat de gemeente een huisvestingsplicht heeft. "Daar zijn we nooit voor weggelopen en dat zullen we ook niet doen."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Jeugdcel voor 'zwaardgevecht' met machete en keukenmes
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe 19-jarige Jaïr C. uit Helmond is dinsdag veroordeeld tot 60 dagen jeugdcel, waarvan 47 voorwaardelijk. De jongen had vorig jaar april in de A. Roland Holststraat in Almere iets wat leek op een middeleeuws...
-
'Solo-actie' van wethouder jeugdzorg oogst kritiek en bijval van gemeenteraad
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariFelle kritiek, maar ook bijval. Dat kreeg de Lelystadse wethouder Annemieke Messelink dinsdagavond tijdens een commissievergadering over haar aanpak van de jeugdzorg. Diverse partijen staan achter de...
-
Ook tweede verdachte enorm drugslab Landbouwkade vrijgesproken
EMMELOORD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe 35-jarige Patrick A.S. uit Delft is dinsdag vrijgesproken van betrokkenheid bij een groot drugslab dat in oktober 2021 werd opgerold aan de Landbouwkade in Emmeloord. De man vertelde twee weken terug...