'Verbod beregenen met grondwater wordt niet teruggedraaid'

FLEVOLAND • Di 7 september 2021 | 18:24 • Dinsdag 7 september 2021 | 18:24

Gedeputeerde Harold Hofstra van de provincie is niet van plan om het verbod op het gebruik van diepe waterputten door boeren en bedrijven in Zuidelijk Flevoland terug te draaien. Dat zegt hij in reactie op vragen van de fractie van de VVD in Provinciale Staten.

Het verbod geldt al sinds 2009, destijds besloten door Provinciale Staten in overleg met watermaatschappij Vitens en Waterschap Zuiderzeeland. Het dieper gelegen grondwater is erg belangrijk voor de winning van drinkwater. De bovenliggende kleilaag mag niet doorboord worden. Dit om vervuiling tegen te gaan.

Gebruik waterputten gedoogd
Een aantal boeren en bedrijven heeft destijds een gedoogvergunning gekregen voor het gebruik van de putten die voor het verbod al waren geslagen. Boeren gebruiken het water veelal voor de beregening van de akkers. Dat water is geschikter dan water uit de sloten en vaarten. Ze kregen 15 jaar de tijd om naar alternatieven te zoeken. Die termijn loopt in 2024 af.

Statenlid Henri van Ulsen van de VVD vindt dat het sluiten van de waterbronnen grote gevolgen heeft voor de agrariërs en heeft vragen gesteld aan de gedeputeerde. Ook vindt hij het opvallend dat in de provincie Gelderland het boren naar water wel is toegestaan.

Voor gedeputeerde Hofstra is de situatie duidelijk. Als Provinciale staten niet van plan is om een besluit uit 2009 terug te draaien, zal hij dat zeker ook niet doen: "Ik zie geen reden om er op terug te keren". In 2018 heeft Hofstra gesprekken gevoerd met een afvaardiging van de boeren in Zuidelijk Flevoland en daar is duidelijk gemaakt dat 15 jaar echt een acceptabele periode is voor het zoeken naar alternatieven.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel