Gewenste tweede school in Warande komt er niet vanwege strikte regels

LELYSTAD • Di 8 juni 2021 | 6:41 • Dinsdag 8 juni 2021 | 6:41

Voorlopig komt er geen tweede basisschool in de wijk Warande in Lelystad omdat de gemeente vasthoudt aan de strikte regels van het Rijk. Dit tot groot ongenoegen van de Stichting Christelijk Primair Onderwijs (SCPO).

De SCPO had een aanvraag ingediend om daar een protestants-christelijke basisschool te openen, maar het college van burgemeester en wethouders heeft dat verzoek afgewezen. Dit terwijl de gemeente het ook noodzakelijk vindt dat er een basisschool bij komt in de Warande.

Het probleem zit in de cijfers waarmee wordt gerekend. Om een school te kunnen openen, moeten er binnen vijf jaar na de start minstens 200 leerlingen zijn. Om te voorspellen of dat gaat lukken, worden verschillende cijfers bekeken. Het gaat onder meer om het aantal kinderen dat naar school moet, het percentage kinderen dat naar een protestants-christelijke school gaat en de groei van het aantal inwoners van de nieuwbouwwijk.

De rekensom van de gemeente en die van de SCPO komen niet met elkaar overeen. De SCPO verwacht dat binnen vijf jaar na opening de ondergrens van 200 leerlingen is gehaald, terwijl de gemeente denkt dat het niet gaat lukken. En dus mag de nieuwe school er niet komen.

'Geen twijfel over cijfers'
Dit zorgt voor onbegrip bij de SCPO. "Ik vind het teleurstellend. Ik denk dat wij een aanvraag hebben ingediend die laat zien dat wij binnen vijf jaar naar die 200 leerlingen kunnen groeien, maar de gemeente oordeelt daar helaas anders over", reageert Willem de Jager van SCPO. "Wij zouden in augustus 2024 willen beginnen met de school en we hebben genoeg munitie aangeleverd om te onderbouwen dat we dan in augustus 2029 op die 200 leerlingen zitten. En ik denk dat je daar echt niet aan hoeft te twijfelen", aldus De Jager.

Maar volgens de gemeente gebruikt SCPO onjuiste cijfers. "Er zitten inderdaad verschillen tussen onze berekening en die van SCPO. Dat komt omdat wij op een andere manier moeten rekenen van het ministerie", legt wethouder Madelon van Noort uit. "Dat is niet iets wat wij als gemeente zelf besluiten of waar we enige beleidsvrijheid in hebben. Het ministerie draagt op waar alles aan moet voldoen en als dat niet lukt, moet de gemeente het plan afwijzen."

Situatie zorgt voor frustratie
De gemeente lijkt dus weinig meer te doen dan een soort doorgeefluik te zijn van de regels die het Rijk oplegt. In dit geval met als uitkomst dat de gewenste tweede basisschool in Warande er voorlopig niet komt. Ook wethouder Van Noort zegt dit een frustrerende situatie te vinden. "Wij willen ook heel graag een tweede school. Gelukkig is de wet sinds kort aangepast. Dat maakt het makkelijker om een nieuwe school op te richten."

Ondertussen zegt SCPO bij de ministere beroep aan te gaan tekenen tegen de afwijzing van de gemeente Lelystad. Willem de Jager vindt het jammer dat de hele procedure voor vertraging zal zorgen. De wethouder denkt dat de nieuwe wet genoeg ruimte biedt om opnieuw een aanvraag in te dienen voor een tweede basisschool in Warande, waardoor deze nog steeds in 2024 de deuren zou kunnen openen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel