Medisch Tuchtcollege: kaakchirurg heeft zorgverzekeraar opgelicht voor half miljoen

FLEVOLAND • Zo 30 mei 2021 | 12:28 • Zondag 30 mei 2021 | 12:28

Een kaakchirurg in Almere heeft zorgverzekeraar Zilveren Kruis voor bijna een half miljoen euro opgelicht. Tot dat oordeel komt het Medisch Tuchtcollege. De tuchtrechter heeft hem daarom uit het BIG-register geschrapt. Dit betekent dat hij zijn beroep niet meer mag uitoefenen. Een inschrijving in het register is daarvoor namelijk een voorwaarde.

De kaakchirurg hield tot en met 2012 praktijk in het Flevoziekenhuis in Almere. Volgens zorgverzekeraar Zilveren Kruis heeft hij tussen 2010 en 2013 veel meer declaraties ingediend dan er behandelingen werden uitgevoerd.

In totaal heeft Zilveren Kruis meer dan 100 patiëntendossiers onder de loep genomen. Volgens de verzekeraar is bij ruim 200 van de 870 gecontroleerde behandelingen gedeclareerde zorg niet geleverd. Verder stond een deel van de handelingen op de rekening als een zwaardere, en dus duurdere ingreep. Het tuchtcollege vindt dat het onderzoek juist is uitgevoerd. De verzekeraar wil zo'n 360.000 euro terug van de chirurg.

Eerder meldde de verzekeraar dat de kaakchirurg werkzaam was in het ziekenhuis in Lelystad. Dat is niet juist. Hij was werkzaam in het Flevoziekenhuis in Almere.

Een eigen praktijk, weer fraude
De arts is in 2013 zelf een kliniek begonnen aan de Schoutstraat in Almere. Vanuit zijn praktijk KC Klinieken Almere diende hij een declaratie in voor de behandeling van een patiënt. Dezelfde factuur werd ook ingediend via de patiënt. Hierdoor betaalde de zorgverzekeraar twee keer voor dezelfde behandeling.

Een alerte medewerker van Zilveren Kruis zag dit. Toen daarna verzekerden vragen begonnen te stellen over onverklaarbare nota’s, stelde de zorgverzekeraar weer een onderzoek in. Bijna 80 patiënten hebben daaraan meegewerkt, maar de kaakchirurg zelf weigerde. Zilveren Kruis vordert in deze zaak 120.000 euro terug.

Beschuldigingen van Zilveren Kruis
- Gedeclareerde zorg is niet geleverd
- Er zijn duurdere behandelingen gedeclareerd dan er zijn uitgevoerd
- Er zijn veel declaraties ingediend voor röntgenfoto's die niet terug te vinden zijn in dossiers
- In dossiers is niet terug te vinden of de gefactureerde prestaties geleverd zijn

Zijn ook andere zorgverzekeraars getroffen?
Bij ASR heeft de kaakchirurg declaraties gedaan voor zorg die niet verzekerd was, net zoals hij dat bij Zilveren Kruis deed. ASR onderzocht de zaak ook en werd door het tuchtcollege in het gelijk gesteld. Het bedrag dat ASR terugvordert is wel 'aanzienlijk lager' dan dat van Zilveren kruis, zegt een woordvoerder.

Wat vindt de kaakchirurg van de uitspraak?
De kaakchirurg, van wie de naam bekend is bij de redactie van Omroep Flevoland, spreekt tegen dat hij heeft gefraudeerd. Volgens hem heeft het ziekenhuis fouten gemaakt bij de verwerking van declaraties van patiënten die niet kwamen opdagen. Hij zegt dan ook tegen de uitspraak in beroep te gaan.

De arts stelt dat de zaak vooral gaat over welke zorg wel of niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar. "Er is zeker geen niet-verzekerde zorg als verzekerde zorg gedeclareerd, wat überhaupt ook niet mogelijk is. Maar de zorgverzekeraar lijkt bepaalde behandelingen niet te willen vergoeden", stelt hij.

Volgens de kaakchirurg is de zorg die hij levert uitstekend. "Wat als zodanig ook niet ter discussie is gesteld". Een blik op de Zorgkaart Nederland leert dat patiënten die de arts beoordeeld hebben, positief zijn over het resultaat van hun behandeling. De kliniek in Almere is ook gewoon open. Daarover zijn volgens de chirurg afspraken gemaakt met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Eerder negatief in het nieuws
De praktijk KC Klinieken Almere kwam eerder in het nieuws omdat de patiëntveiligheid daar in het gedrang was. Dat bleek uit een rapport van de Inspectie. Volgens de kaakchirurg is daar overigens nooit sprake van geweest. De Inspectie doet momenteel nog onderzoek.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel