Inspectie: patiëntveiligheid in gedrang bij kaakchirurg
Bij kaakchirurgische praktijk KC Klinieken Almere bestaat een aanzienlijk risico voor de patiëntveiligheid. Dat blijkt uit een rapport van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ). De Almeerse praktijk scoort onvoldoende op 18 van de 19 punten waarop de Inspectie toetst.
Bij KC Klinieken worden onder meer verstandskiezen verwijderd, tandimplantaten geplaatst en tandvleestransplantaties uitgevoerd.
Volgens de Inspectie ontbreken de richtlijnen voor het schoonmaken van de instrumenten in de praktijk. Verder zijn er niet genoeg medewerkers met de juiste opleiding om de werktuigen schoon te maken. Ook ontbreekt het aan documenten waarin staat welke medische apparaten in de kliniek aanwezig zijn en hoe ze onderhouden worden. Daarnaast zijn de patiëntendossiers niet volledig.
De Inspectie stelde ook vast dat de kliniek geen vergunning voor de gebruikte röntgenapparatuur heeft.
Kliniek herkent zich niet in kritiek
De eigenaar van de kliniek laat weten zich niet te herkennen in de conclusie van de inspectie. Hij is van mening dat alles in de praktijk op orde is. De kaakchirurg zegt dat hij zelf een extern adviseur ingeschakeld heeft om alle verbeterpunten na te lopen. Die heeft volgens de eigenaar gezegd dat de zorg in de praktijk op orde is. De kaakchirurg heeft het gevoel dat de Inspectie een persoonlijke hetze tegen hem aan het voeren is. Hij zegt zich machteloos te voelen "omdat er weinig tegen hen te doen is". Verder zegt hij dat zijn patiënten tevreden zijn over hun behandeling bij de praktijk.
Geen vertrouwen in verbetering
De Inspectie heeft er geen vertrouwen in dat de situatie bij de Almeerse praktijk gaat verbeteren. Ook stelt de Inspectie dat de zorgaanbieder niet integer is geweest. Er zou gezegd zijn dat bepaalde verbeterpunten op orde gebracht waren, terwijl dit volgens de Inspectie niet het geval was.
De praktijk heeft tot 17 maart de tijd gekregen om alle tekortkomingen te herstellen. Anders mag de praktijk geen patiënten meer helpen. Als de praktijk dan toch patiënten blijft zien, legt de Inspectie een dwangsom op.
Ook de vergunning voor het röntgenapparaat moet uiterlijk 17 maart geregeld zijn.
Ongeveer twee jaar geleden deed de Inspectie onderzoek bij KC Klinieken naar aanleiding van een klacht van een zorgverzekeraar. Die zei dat de kliniek veel declaraties indiende voor het maken van röntgenfoto's. De Inspectie stelde destijds 19 gebreken vast bij de praktijk. De Inspectie heeft de kliniek toen een aantal maanden de tijd gegeven om alle tekortkomingen te verhelpen. De zorgaanbieder liet na een gesteld ultimatum niets meer van zich horen ondanks herinneringen van de Inspectie. Daarom is door de Inspectie besloten om een aantal onaangekondigde bezoeken te doen.
Eén van de tekortkomingen heeft de Almeerse praktijk inmiddels verbeterd volgens de inspectie. Het gaat om de voorlichting van patiënten over een behandeling en tijdens het behandeltraject.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Nog geen vergunning en stenen voor nieuw herdenkingsmonument
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariIs het nieuwe herdenkingsmonument in het Zilverpark wel op tijd klaar voor dodenherdenking op 4 mei? Daarover maken meerdere fracties in de Lelystadse gemeenteraad zich zorgen. De bedoeling is dat de...
-
Auto total loss door explosie in Almere Buiten
ALMERE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariEen auto is dinsdagavond in Almere compleet vernield door een explosie. De politie laat weten bezig te zijn met onderzoek naar de toedracht. Het is volgens de politie nog te vroeg om te zeggen of er een...
-
Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...