Problemen Swifterbant-Zuid zorgen voor onzekerheid bij grondeigenaar

SWIFTERBANT • Za 17 april 2021 | 13:15 • Zaterdag 17 april 2021 | 13:15

Als over een paar dagen de optie van de gemeente Dronten op de grond van nieuwbouwwijk Swifterbant-Zuid afloopt, mag de eigenaar zijn perceel verkopen aan wie hij wil. Het Dronter college van burgemeester en wethouders verwacht dat dat zo’n vaart niet zal lopen. En dat zou waar kunnen zijn, want bij de eigenaar van de grond, akkerbouwbedrijf Dijkveld Stol, staan de projectontwikkelaars inderdaad nog niet rijen dik voor de deur.

Drie jaar geleden sprak een werkgroep uit Swifterbant haar voorkeur uit voor een nieuwbouwwijk tussen het Swifterbos, de Biddingweg en de Bisonweg, oftewel Swifterbant-Zuid. De gemeente legde meteen een claim - het zogenoemde 'voorkeursrecht' - op de grond van Dijkveld Stol en begon met het maken van een nieuw bestemmingsplan.

Plannen lopen mis
Dit voorkeursrecht vervalt als de gemeenteraad niet binnen drie jaar een bestemmingsplan voor de wijk vaststelt. Dat dreigt nu te gebeuren, want na drie jaar voorbereiding gaat er de laatste weken van alles mis met de plannen.

In eerste instantie leek er slechts één probleem te zijn. De gemeenteraad stelde vragen over het geluid van de overbuurman: akkerbouwer Ten Cate aan Biddingweg. Vorige week kwam daar een tweede probleem bij. Een andere overbuurman, het Swifterpark aan de Biddingweg, bleek een vergunning voor een nieuwe rundveestal te hebben aangevraagd en waarschijnlijk ook al binnen te hebben. Dat kan leiden tot overlast voor de wijk. Voor de gemeenteraad was die informatie nieuw. Voor wethouder Roelof Siepel was het reden om het voorstel voor het bestemmingsplan in te trekken, zodat hij tijd heeft om alles op een rijtje te zetten.

Geen concrete afspraken
Het intrekken van het voorstel betekent dat de claim op de grond vervalt. Dat heeft gevolgen voor de gemeente en voor de uitbreidingsplannen van Swifterbant. Maar het kan ook gevolgen hebben voor de eigenaren van het perceel. Patricia Dijkveld Stol zegt dat er gesprekken zijn geweest, maar dat die nog niet tot concrete afspraken leidden. "Wij hebben vanaf het begin onze medewerking verleend", stelt de akkerbouwer. "We zitten niet op een onteigening te wachten. Wat schiet je ermee op om het voor de rechter te laten komen? Dan trek je toch aan het kortste eind."

Wordt de boer nu het voorkeursrecht dreigt te vervallen, platgebeld door projectontwikkelaars? "Er heeft één keer iemand aan de deur gestaan. Die vroeg alleen wat informatie en daarna hebben we niets meer van hem gehoord", zegt Dijkveld Stol.

De akkerbouwer begrijpt weinig van de recente ontwikkelingen en de rundveestal die 'opeens op op tafel kwam. "Als je al jaren bezig bent met zo’n plan, dan heb je toch tijd genoeg gehad om te kijken hoe of wat? Dat je dan schijnbaar op het allerlaatste moment nog een vergunning verleent voor een runderbedrijf, dat vind ik vreemd. En nu moeten ze nog gaan kijken: heeft dat consequenties voor die woonwijk?"

Onzekerheid
Voor het gezin Dijkveld Stol leidt het tot onzekerheid. "Dat is al een jaar of vier zo en dat is niet prettig. Het is niet zo dat we er slapeloze nachten van hebben, maar je bent er wel steeds mee bezig, ook omdat we drie kleine kinderen hebben. Die hebben we drie jaar geleden ingelicht, want je wilt niet dat ze het op schoolplein van een ander horen. Dus die zijn er ook al drie jaar mee bezig", zegt Patricia Dijkveld Stol. "Als het hele verhaal niet doorgaat en er wordt niet gebouwd, dan blijven we hier ‘t liefst gewoon zitten. Het was nooit ónze keus om hier weg te gaan."

Nu de claim van de gemeente op de grond van Dijkveld Stol is vervallen, zou de familie haar terrein aan iemand anders kunnen verkopen. "Als het bestemmingsplan er komt, dan worden er huizen gebouwd en kunnen wij hier niet blijven zitten. Als er dan een projectontwikkelaar komt met een goed bod, wie ben ik dan om te zeggen: dat ga ik niet doen?", aldus Dijkveld Stol.

Toch gaat ze er nog steeds van uit dat de gemeente doorgaat met Swifterbant-Zuid: "Er is woningnood, dus als je er dan op het allerlaatste moment mee zou stoppen, dan heb je wel wat uit te leggen, dan heb je denk ik een probleem. Ik verwacht dat het gewoon doorgaat, maar ik weet het pas zeker als het geld op onze rekening staat."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel