Golfclub: doorbreek patstelling over plan Unigolf

LELYSTAD • Vr 12 februari 2021 | 14:45 • Vrijdag 12 februari 2021 | 14:45

De gemeente Lelystad en projectontwikkelaar Unigolf moeten nu eindelijk hun patstelling doorbreken over de woningbouwplannen voor het Flevo Golfresort. Die oproep doet de Golfclub Flevoland in een brief aan het college en gemeenteraad. Zonder spoedige oplossing is het einde van de golfbaan nabij.

Al sinds 2018 speelt de discussie over de plannen van Unigolf. De ontwikkelaar uit Vleuten wil de helft van de achttien holes golfbaan van het Golf Resort opofferen voor de bouw van luxe woningen. Er blijft dan een negen-holes baan over.
Unigolf wil grond verkopen aan de gemeente, maar over de voorwaarden worden beide partijen het maar niet eens. De gemeente heeft bouwplannen steeds afgewezen, onder meer omdat zij het bestemmingsplan niet wil wijzigen. Al zou wijlen wethouder John van den Heuvel in april vorig jaar de deur naar beperkte woningbouw op een kier hebben gezet. Unigolf wil de gemeente dwingen tot een heldere uitspraak. Zij heeft daarom in oktober een uitgewerkt plan voor 138 woningen ingediend. Als drukmiddel heeft Unigolf de golfbaan per 1 januari gesloten.

Zorgen over patstelling
Golfclub Flevoland is als huurder en gebruiker van de golfbaan bezorgd over de patstelling. "Er ligt nu sneeuw, maar de baan is gesloten en er wordt geen onderhoud meer gepleegd. Dat betekent dat we dit over twee maanden zeker kunnen afschrijven als golfbaan", zegt voorzitter Wil van Meer. "Wij willen dat de patstelling wordt doorbroken en dat er perspectief komt voor de onze toekomst."

De club staat niet achter de aantallen woningen die Unigolf wil bouwen: 116 aan de zuidkant en 22 aan de noordkant van het resort. Maar nieuwbouw past prima in het segment 'excellent wonen' dat de gemeente wil realiseren, juist nu Lelystad duizenden extra huizen wil bouwen. En golf is een populaire sport, die goed past bij het beleid van de gemeente voor meer vitale inwoners.

Van Meer begrijpt dat Unigolf wil verdienen aan de woningbouw en haar 60 hectare grond van de golfbaan niet gratis zal weggeven. Tegelijk wil de gemeente de grond niet zo maar kopen. Daarom moeten de partijen hierover om tafel: "Ga nu met zijn tweeën, Unigolf en de gemeente, om tafel en kijk hoe je er uit komt. Vergeet wat er is gebeurd en zeg 'We willen er nu uitkomen, want we vinden dat dit op een nette manier afgesloten moet worden.'

Voor de Golfclub Flevoland, met 42 jaar de oudste van de polder, speelt zeker eigen belang mee. Sinds de sluiting in januari zijn tientallen leden overgestapt naar andere clubs en zijn er nog maar zo'n tweehonderd over. Van Meer is er zeker van dat een negen holes baan goed is te exploiteren. "Dan kunnen we weer groeien naar 400 leden. Met 350.000 euro aan inkomsten kun je het onderhoud van de baan bekostigen."

Bebouwing splijtzwam in de wijken
De bouwplannen vormen een splijtzwam in het Golf Resort en het aangrenzende Golfpark. In september 2019 heeft in een peiling onder leden van de bewonersvereniging Flevo Golfresort 90 procent zich uitgesproken voor het plan Unigolf.
De stichting Burgerinitiatief Flevo Golf Resort bestrijdt dat en stelt op basis van een eigen onderzoek dat een meerderheid van de bewoners juist tegen is. Zij zijn bereid om het beheer van de volledige baan over te nemen en dat die rendabel kan worden geëxploiteerd.

Bewoners van het Golfpark zijn tegen de komst van 116 huizen vlakbij hun wijk. Volgens voorzitter Pieter Cassé van de wijkvereniging is de hoofdreden dat de extra woningbouw een te grote druk legt op de bereikbaarheid van de wijk. Nu al is het Golfpark geregeld moeilijk bereikbaar, als het verkeer bij de vlakbij gelegen rotonde bij Batavia Stad vast staat. "Met meer huizen en 250 bewegingen 's ochtends de wijk uit en 's avonds weer terug wordt dat alleen maar erger." Wil van Meer van de Golfclub zegt dat uit het plan van Unigolf blijkt dat de verkeerseffecten minimaal zijn.

Gemeente moet tot onteigening overgaan
Cassé stelt dat de gemeente Unigolf in gebreke moet stellen, nu die de golfbaan heeft gesloten. De gemeente zou tot onteigening van de baan moeten overgaan en die vervolgens overdragen aan de golfclub. Volgens twee experts die Omroep Flevoland heeft geraadpleegd is onteigening alleen onder voorwaarden mogelijk. Er moet sprake zijn van een overeenkomst tussen de gemeente en Unigolf. Ook vraagt één van hen zich af of een gemeente wel gemeenschapsgeld moet steken in een golfbaan die van een particuliere eigenaar is.
Volgens Cassé is onteigening volgens de wet niet moeilijk: "Het is een appeltje-eitje. In mijn eigen beroepspraktijk heb ik er al een paar gehad en dit zou de makkelijkste zijn geweest."

Omroep Flevoland heeft Unigolf gevraagd om een reactie, maar het bedrijf heeft geen behoefte om de media te woord te staan. De gemeente zegt dat de aanvraag van Unigolf in procdure is genomen en op dit moment intern wordt bekeken. Volgens een woordvoerder is onteigenen niet aan de orde, omdat er geen contractuele afspraken zijn met Unigolf.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel