Fouten crashpalen binnenkort gecorrigeerd
De informatie op de zestien zogeheten 'crashpalen' van verongelukte vliegtuigen in de Tweede Wereldoorlog in Dronten wordt aangepast en gecorrigeerd. Ook worden de palen indien nodig op de juiste plek geplaatst. Dat hebben de gemeente Dronten en de Stichting Aircrew Forever afgesproken.
Sinds 2011 staan in de gemeente Dronten de rood-wit-blauwe palen met een vliegtuig er op. Passanten kunnen op een bordje informatie lezen over het neergestorte toestel en zijn bemanning. Volgens diverse oorlogsdeskundigen en amateurhistorici, onder wie Teunis Schuurman, Dick Breedijk en Drontenaar Fred Vogels, klopt de informatie op de bordjes vaak niet. Ook staan palen soms helemaal niet op de plek waar het vliegtuig zou zijn neergestort, toen Dronten nog IJsselmeer was.
De kritiek speelt al sinds 2014 en leidde tot ruzie met de Stichting 4 mei Herdenking Dronten, die de bordjes aanvankelijk heeft geplaatst. Toenmalig voorzitter van de stichting, Dirk Drogt, wilde niet op de kritiek in gaan en was ook niet bereid om de fouten te corrigeren, omdat het archief van oud-bergingsofficier Gerrit Zwanenburg als bron was gebruikt. Sinds vorig jaar is Jolanda van Til voorzitter.
Advies ingewonnen
Nadat de gemeenteraad burgemeester Gebben in september 2019 vroeg om te bemiddelen, heeft de gemeente advies ingewonnen bij twee deskundigen. Het gaat om Ivo de Jong van de Studiegroep Luchtoorlog 1939-1945 en Tjerk Zwanenburg, de zoon van de in 2016 overleden Gerrit Zwanenburg. Als bergingsofficier heeft hij in de jaren zestig en zeventig tientallen vliegtuigwrakken in de polders geborgen. Informatie uit zijn rapporten is opnieuw bekeken en aangevuld met nieuwe informatie en inzichten.
Op basis van aanvullende informatie en 'nieuwe inzichten', waaronder het archief van Gerrit Zwanenburg, is besloten om de crashpalen te vernieuwen. Ook komen er vier nieuwe palen bij. Bij elke paal komt ook een QR-code, die verwijst naar aanvullende informatie op de website van de stichting. Het is de bedoeling dat dit voor 1 mei is afgerond.
Burgemeester Gebben is verheugd dat het geschil is opgelost: "Ik ben blij dat de samenleving er uit is wat er op de palen moet staan. Hierover moet geen ruzie bestaan." De Jong zegt ook het "intens spijtig" te hebben gevonden dat er in Dronten en ook over de palen in Noordoostpolder van de stichting Ongeland zoveel publieke discussie is ontstaan. Jolanda van Til is ook blij dat de impasse is doorbroken.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
LELYSTAD • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitelandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...
-
2320 muskusratten gedood; waarom wordt het dier uitgeroeid in Flevoland?
FLEVOLAND • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariBestrijders hebben vorig jaar 2320 muskusratten gedood in Flevoland, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Door vallen die in het water zijn gezet, worden ze gedood. Vervolgens worden de kadavers...
-
Jeugddetentie, proeftijd en behandeling voor overval op Primera Parkwijk
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariEen jongen van 17 die vorig jaar februari samen met anderen de Primera in de Almeerse Parkwijk overviel, is veroordeeld tot 270 dagen jeugddetentie en een proeftijd van twee jaar. De jongen kreeg de straf...