Kringloop barst uit zijn voegen: innamestop
Kringloopwinkel de Groene Sluis stopt met de inname van tweedehands spullen zolang de lockdown voortduurt. "We zitten overvol", aldus coördinator Janneke Pikkert. Sinds de sluiting halverwege december is de winkel dicht, maar konden mensen nog wel spullen inleveren. Dat kan nu dus niet meer. Wel is de winkel begonnen met de online verkoop van producten via een 'personal shopping' systeem.
De lockdown raakt de kringloopwinkel hard. Zo sluit zusteronderneming De Groene Zus in het centrum van Lelystad permanent de deuren vanwege de aanhoudende lockdown. Zo ver is het bij De Groene Sluis zelf nog niet. De innamestop is dan ook vooral bedoeld vanwege de aanhoudende toestroom aan spullen.
Bij het inleverpunt van de vestiging wordt meteen duidelijk waarom de kringloopwinkel geen spullen meer aanneemt. Er is bijna niet door de stapels meubels, servies en speelgoed heen te komen. "Normaal hebben we echt maar een fractie van de ruimte nodig", vertelt Janneke Pikkert tussen de stapels dozen. "Als mensen maar spullen blijven brengen en er gaat niets uit, dan stopt het gewoon".
"We hebben pijn. Ons hart bloedt"
Het stoppen van de inname is geen makkelijk besluit, bekent Pikkert. "Dit is waarom we bestaan". De kringloopwinkel heeft als doelstellingen het hergebruik van spullen, vrijwilligers en klanten verbinden en het steunen van goede doelen. Al die doelstellingen kunnen nu niet worden gehaald. En dat valt Pikkert en haar collega's zwaar. "We hebben pijn. Ons hart bloedt".
Vanuit huis spullen bestellen
Om toch wat doorstroming te houden is de kringloopwinkel begonnen met een soort personal shopping concept. Klanten kunnen via Facebook, Marktplaats en Instagram geadverteerde spullen bestellen of zelfs verzoekjes doen. Iedereen die bijvoorbeeld op zoek is naar wijnglazen, een bepaald bordspel of een mooie vaas kan een berichtje sturen. Een vrijwilliger kijkt dan in de winkel of het beschikbaar is.
"Deze peuter heeft behoefte aan moeilijkere puzzels"
En dat kan even zoeken zijn, maar dat lijkt de vrijwilligers niet af te schrikken. "Ik zoek kinderpuzzels voor een peuter", vertelt één van hen terwijl ze de kast met puzzels naloopt. "Maar die heeft behoefte aan moeilijkere puzzels". Dat is lastig kiezen en daarom maakt ze een selectie van vier puzzels die ze fotografeert en deelt met de potentiele klant. "En ik maak ook nog even een foto van de hele stelling". Alles wordt verzonden en dan is het wachten op reactie en een eventuele bestelling.
Overigens worden er ook advertenties gemaakt van diverse artikelen. In een speciaal ingerichte ruimte staan de spullen opgesteld die op Instagram en Marktplaats worden gepost. "En hier maken we de foto's", wijst Pikkert naar de fotohoek. Als het meezit, dan worden de spullen verkocht en ingepakt. De vrijwilligers bezorgen de pakketjes tegen een kleine vergoeding in Lelystad.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Man die vrouw op Urkerweg doodreed had geen rijbewijs, maximale taakstraf geëist
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariTegen een 31-jarige man uit Lelystad die in 2022 bij Emmeloord een dodelijk ongeluk veroorzaakte, is woensdag een taakstraf van 240 uur geëist. Volgens het Openbaar Ministerie is het ongeval te wijten...
-
Guus Habets maakte MKZ mee in 1983: 'Bij de pinken kwamen de witte vlokken uit de bek'
NAGELE • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariKalverhouderijen die op slot zijn, groenscholen die maatregelen nemen en spanning onder boeren. Nadat mond-en-klauwzeer (MKZ) onlangs in de Duitse deelstaat Brandenburg werd vastgesteld, wordt de gezondheid...
-
Kamer kritisch op staatssecretaris over 'soap' rond Lelylijn
FLEVOLAND • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariEen groot deel van de Tweede Kamer heeft felle kritiek op staatssecretaris Chris Jansen (Openbaar Vervoer). Kamerleden verwijten Jansen dat hij geen enkele moeite doet om de Lelylijn-spoorlijn te redden....