Kentekenplaat op trekker: "Het is een heel belangrijke stap"
Noud van Unen heeft als één van de eerste Flevolanders een kentekenplaat op zijn landbouwvoertuig geschroefd. Van Unen is mede-eigenaar van een loonwerkbedrijf in Emmeloord. Hij vindt het een goede ontwikkeling dat al zijn voertuigen geregistreerd worden en een kentekenplaat krijgen. "Het is even wennen en het is even een klus om alles geregistreerd te krijgen, maar ik denk dat het in de toekomst een heel positief iets is voor de sector."
Sinds 1 januari kunnen voor bestaande trekkers en andere landbouwvoertuigen, maar ook voor heftrucks, een kentekenbewijs en het bijbehorende nummerbord besteld worden. Vanaf volgend jaar zijn de kentekenplaten verplicht voor boeren en loonwerkers die harder dan 25 km per uur willen rijden op de openbare weg.
In 2025 zijn kentekenplaten verplicht voor alle landbouwvoertuigen. Landbouwvoertuigen met een kentekenplaat mogen dan ook harder rijden op de openbare weg. Voor hen wordt de snelheid verhoogd van 25 naar 40 kilometer per uur.
De kentekenplaat en de hogere maximumsnelheid kunnen er uiteindelijk toe leiden dat trekkers ook op meer wegen mogen rijden. Sommige rondwegen zijn nu verboden gebied voor trekkers, waardoor agrariërs door dorpskernen moeten rijden. Nu de snelheid hoger wordt, is de hoop dat rondwegen opengaan voor de snellere trekkers.
"Landbouwverkeer is geen anonieme verkeersdeelnemer meer"
Branchorganisatie voor loonwerkers Cumela is blij met de verplichting. "Het is een belangrijke stap", zegt Hero Dijkema van Cumela. Hij vind het belangrijk dat landbouwvoertuigen op dezelfde manier worden gereguleerd als andere weggebruikers. "Het is goed voor het imago. Landbouwverkeer is geen anonieme verkeersdeelnemer meer."
Waarom hoeft een trekker maar één kentekenplaat?
Net zoals bij motoren is bij een trekker slechts één kentekenplaat voldoende. Die wordt aan de achterkant van de cabine bevestigd. Volgens Hero Dijkema is dit een kostenoverweging. Landelijk gezien moeten dit jaar 700.000 verschillende landbouwvoertuigen worden voorzien van een kentekenplaat. Zo'n plaat kost tussen de tien en twaalf euro. Als je er dan twee moet hebben voor meerdere machines en voertuigen loopt dit volgen Dijkema flink in de papieren. Het bedrijf van Van Unen moet nu een dertigtal kentekenplaten aanvragen voor alle landbouwvoertuigen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Almere staat nog steeds bovenaan met aantal meldingen kindermishandeling
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberAlmere kent nog steeds tweeënhalf keer meer meldingen van kindermishandeling dan het landelijk gemiddelde. De situatie is niet veranderd ten opzichte van 2023 en daarmee blijft de stad bovenaan de lij...
-
Verdwaald geitje gevonden midden in centrum van Almere
ALMERE • Do 21 november • Donderdag 21 novemberDe politie heeft woensdagavond rond 23.00 uur een onverwachte bezoeker aangetroffen in Almere Centrum. Een geit liep alleen rond in de Metropolestraat, vlakbij het station. Het is nog onduidelijk hoe...
-
Provinciale Staten willen dat Metropoolregio harder loopt voor problemen stroomnet
FLEVOLAND • Do 21 november • Donderdag 21 novemberProvinciale Staten van Flevoland vinden dat er binnen de zogeheten Metropoolregio Amsterdam (MRA) meer werk gemaakt moet worden van de capaciteitsproblemen met stroomnetwerken. De MRA lijkt hiervoor n...