St Jansdal in de knel, Flevoziekenhuis ook onder druk

LELYSTAD • Ma 28 december 2020 | 19:53 • Maandag 28 december 2020 | 19:53

De toestroom van het aantal coronapatiënten in het St Jansdal baart het ziekenhuis grote zorgen. Zowel de afdeling waar coronapatiënten in isolatie worden verpleegd als de intensive care liggen vol. Ook andere ziekenhuizen in de regio merken dat de druk toeneemt. Zo laat het Flevoziekenhuis in Almere weten alle zeilen bij te zetten om de zorg aan hun patiënten te verlenen.

Volgens internist-infectioloog Ouafae Karimi van het St Jansdal is het "alle hens aan dek". Het ziekenhuis vreest dat het de toestroom binnenkort niet meer aan kan. Het ziekenhuis heeft besloten dat alleen spoedeisende en oncologische operaties nog kunnen worden uitgevoerd. Alle andere operaties in het ziekenhuis in Lelystad worden tot en met dinsdag 5 januari uitgesteld. Ook de spoedeisende hulp is volgens Karimi zwaar belast.

"We kregen het signaal dat we nog wekenlang rekening moeten houden met overvolle ziekenhuizen"

— Arend Jan Poelarends, Raad van bestuur St Jansdal

Volgens lid van de Raad van bestuur Arend Jan Poelarends is het "een ingewikkelde puzzel" om te bepalen welke zorg kan doorgaan en welke niet. Het overplaatsen van patiënten naar andere ziekenhuizen gaat moeizaam, omdat die locaties ook moeite hebben om patiënten te plaatsen. "Als wij patiënten niet snel kunnen doorplaatsen, dan weten wij het ook even niet meer", aldus Poelarends.

Door af te schalen krijgt het ziekenhuis meer ruimte voor de zorg van COVID-patiënten. Het ziekenhuis heeft momenteel 8 IC-bedden en die zijn dinsdagmiddag ook allemaal bezet door COVID-patiënten. Poelarends: "Landelijk krijgen we het signaal dat we nog wekenlang rekening moeten houden met overvolle ziekenhuizen. Als dat zo is, dan kunnen we nu niet anders dan onze maatregelen hiervoor nemen."

Het ziekenhuis neemt telefonisch contact op met de patiënten waarvan de operaties moeten worden uitgesteld. Het St Jansdal verzoekt patiënten dringend niet zelf contact op te nemen met het ziekenhuis. De poliklinische zorg kan vooralsnog doorgaan.

Flevoziekenhuis ook onder druk
Het Flevoziekenhuis heeft onlangs nog de capaciteit voor de COVID-zorg in de kliniek en op de Intensive Care opgeschaald. Het grootste deel van de IC-bedden wordt gebruikt voor COVID-zorg.

"Tot nu toe kunnen wij het nog aan, maar het is spannend door de sterke toename van het aantal patiënten en de schaarste van personeel. Hoewel het zwaar is voor onze mensen, is iedereen van harte bereid om de schouders eronder te zetten om al onze patiënten zo goed mogelijk te helpen. De goede samenwerking tussen de ziekenhuizen in de regio en landelijk helpt om het met elkaar vol te houden", zegt Anita Arts, voorzitter raad van bestuur van het Flevoziekenhuis.

"Hoewel het zwaar is voor onze mensen, is iedereen van harte bereid om de schouders eronder te zetten"

— Anita Arts, raad van bestuur Flevoziekenhuis

Een woordvoerder van het ziekenhuis laat weten: "Voor alle ziekenhuizen geldt dat als er meer patiënten zijn dan waar het ziekenhuis plek voor heeft, patiënten worden overgeplaatst. Eerst binnen de eigen regio en als nodig landelijk, of zelfs naar Duitsland. Dit wordt gecoördineerd door het landelijke coördinatiecentrum: het LCPS. Het gebeurt ook dat wij patiënten van andere ziekenhuizen overnemen".

Over het aantal beschikbare IC-bedden doet het Flevoziekenhuis geen uitspraken. Dat ligt bij het Regionaal Overleg Acute Zorgketen (ROAZ), zij melden dat in de regio Noord-Holland en Flevoland dinsdag 103 IC-bedden en 343 bedden in de verschillende ziekenhuizen bezet waren.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel