Verkeersveiligheid Evenaar wordt eindelijk aangepakt
De Evenaar in Almere Buiten wordt aangepast om de verkeersveiligheid te verbeteren. Omwonenden klagen al jaren dat de weg onveilig is. Zo zijn er onder meer te veel ongelukken en situaties die nog net goed aflopen. Ook is de weg te smal en te onoverzichtelijk.
De Evenaar is één van de drukste wegen in Almere Buiten. Dat komt omdat er aan de weg woonwijken, scholen, kinderdagverblijven, winkels, gebedshuizen, supermarkten en twee bus- en treinstations liggen. Ook zijn er veel kruisingen waar auto’s, fietsers en voetgangers elkaar tegenkomen.
Plan liet lang op zich wachten
Dat er iets aan de weg moest veranderen, is al jarenlang duidelijk. Dat vond ook de gemeente. Maar lang bleef onduidelijk welke maatregelen zouden werken. Nu is er uitgebreid onderzoek gedaan en een plan gemaakt. Zo zijn er dit jaar al een aantal kleine aanpassingen gedaan, zoals de aanpassing van de verlichting op verschillende plekken. Dat zou ervoor moeten zorgen dat automobilisten niet door rood rijden over de busbaan. Ook zijn overbodige verkeersborden verwijderd en busbaanhekken weggehaald.
In 2022 staan grotere aanpassingen op de planning. De kruisingen aan de 'noordzijde van de Evenaar' worden aangepakt; dat is het verkeer dat van de Stripheldenbuurt naar het centrum rijdt. Daar vinden veel ongelukken tussen auto’s plaats. De gemeente denkt dat dat komt omdat automobilisten te gefocust zijn op het fietsverkeer en zo minder aandacht hebben voor het overige verkeer. Op alle kruisingen tussen fietspaden en autowegen wordt rood asfalt gelegd.
Flexdrempels worden busvriendelijke drempels
Op de Evenaar zelf komen tien busvriendelijke drempels. Daardoor gaan automobilisten langzamer rijden, terwijl de bussen er geen last van hebben. Er werd al eerder getest met OV-vriendelijke 'flexdrempels', maar die waren geen succes en zijn verwijderd. Deze drempels komen daarvoor in de plaats. De kosten voor alle maatregelen worden nu op 550.000 euro geschat.
Drie jaar later wordt er verder gekeken wat er nodig is om de Evenaar veiliger te maken. Een optie is het aanpakken van de kruising tussen de Atlasdreef en de Evenaar. De Atlasdreef wordt gebruikt door Almeerders die in de Seizoenen- en Oostvaardersbuurt wonen en naar de snelweg of het centrum willen rijden. Dat zorgt voor opstoppingen en lange wachttijden. Auto’s nemen risico’s om de Evenaar op te rijden en dat leidt tot ongelukken. Daarnaast wordt gekeken of andere oversteekpunten aangepast of verplaatst kunnen worden. Daar wordt ruim één miljoen euro voor vrijgemaakt. Maar voor er concrete plannen worden gemaakt, wordt er geëvalueerd en de gemeenteraad om een mening gevraagd.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Meta, Anne Faber en Wilders: wandelend door 18 jaar burgemeesterschap van Gerrit Jan Gorter
ZEEWOLDE • Zo 12 januari • Zondag 12 januariDe zwart lederen schoenen maken plaats voor donkere wandelschoenen. De veters zitten hoog vastgeknoopt. Het liefst loopt Gerrit Jan Gorter de hele dag door Zeewolde. Wandelen is een passie van de burgemeester....
-
'Groene' ondernemers in de prijzen
DRONTEN • Zo 12 januari • Zondag 12 januariOndernemersvereniging De Driehoek uit Dronten vierde dit weekend haar jaarlijkse nieuwjaarsfeest in De Meerpaal. Hoogtepunt was de uitreiking van de ondernemersprijzen. De meest prestigieuze trofee ging...
-
Museumhuis Polman in Nagele trekt meer bezoekers: 'Zo'n kolenkachel, wat leuk'
NAGELE • Zo 12 januari • Zondag 12 januariHuis Polman in Nagele bestaat vijf jaar. Het museumhuis dat bezoekers de kans biedt om de sfeer van de jaren vijftig van de vorige eeuw te herbeleven, mag zich verheugen op steeds meer belangstelling....