OM eist vier jaar cel in grote oplichtingszaak Lelystad

LELYSTAD • Wo 21 oktober 2020 | 13:48 • Woensdag 21 oktober 2020 | 13:48

Vier jaar gevangenisstraf. Dat is wat het OM woensdag heeft geëist tegen de 37-jarige Ali I. uit Lelystad. Hij wordt ervan verdacht verschillende bedrijven voor tonnen te hebben opgelicht.

Het OM spreekt over ondermijnende criminaliteit en presenteerde tijdens de rechtszaak een waslijst aan verdenkingen. Het zou gaan om faillissementsfraude, verduistering, oplichting, witwassen, handel in valse merkkleding en wapenbezit.

Tegen twee medeverdachten, Yavuz K. en Pascal T., werd één jaar gevangenisstraf geëist.

Het onderzoek naar de zaak begon in februari 2015 nadat het Lelystadse uitzendbureau HABÉ failliet werd verklaard. De aangestelde curator deed aangifte, toen bleek dat de boekhouding niet klopte en er geen contact kon worden gelegd met de eigenaren. De officiële eigenaar bleek niet te bestaan en onderzoek leidde naar de hoofdverdachte, die het bedrijf onder een valse identiteit zou zijn begonnen.

Politie-invallen
In maart 2017 deed de politie op verschillende adressen in Lelystad invallen en nam bij een sportschool in 't Lelycentre en een garagebedrijf in de Kempenaar fitnessapparatuur en auto's in beslag. Al deze bedrijven leken geleid te worden door de verdachten.

Opsporing Verzocht besteedde aandacht aan de zaak:

Uit het politieonderzoek is volgens het OM naar voren gekomen dat Ali I. geld en goederen aan het uitzendbureau heeft onttrokken, toen duidelijk werd dat het bedrijf failliet zou gaan. Ook zou hij betrokken zijn bij tal van andere criminele activiteiten. Zo bestelde hij volgens het OM, in samenwerking met de medeverdachten, voor grote bedragen aan goederen op rekening.

Door een hoge omzet op te geven bij de Kamer van Koophandel leek het bedrijf kredietwaardig en waren toeleveranciers geneigd goederen te leveren zonder vooraf te betalen. De rekeningen werden echter niet betaald en de goederen verdwenen. Vermoedelijk zijn ze aan derden doorverkocht. Dit alles gebeurde met valse documenten en onder valse identiteiten, zo vertelde de officier van justitie.

'Beroepsoplichter en katvangers'
Hij typeert de hoofdverdachte als: "Een gehaaide beroepsoplichter die een slagveld van schade achterlaat en anderen meezuigt in zijn criminele activiteiten." De medeverdachten omschrijft de officier als: "Katvangers, die nodig waren om de schone schijn van een betrouwbare zakenman op te houden."

De officier van justitie stelt dat de samenleving hiertegen beschermd moet worden en eist daarom tegen de hoofdverdachte een gevangenisstraf van vier jaar, waarvan acht maanden voorwaardelijk. Daarbovenop komt nog een vierjarig beroepsverbod voor de door hem uitgeoefende functies.

De politie gaf vlak na de aanhouding van de verdachte aan dat er zo'n 1,5 miljoen euro schade was veroorzaakt in deze zaak. Tijdens de rechtszaak is dat bedrag echter niet zo specifiek benoemd en werd gesproken over vele tonnen. Bedrijven die door de verdachten zijn opgelicht proberen via de rechtbank hun verloren geld alsnog terug te vorderen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel