Almeerders veroordeeld voor handel in vals geld
Acht Almeerders die op grote schaal vals geld hebben gemaakt en verhandeld, zijn veroordeeld tot celstraffen van 2 tot 5 jaar. Verder moeten de verdachten van de rechtbank in Lelystad gezamenlijk bijna 600.000 euro terugbetalen. De mannen handelden door heel Europa in vals geld dat verstopt zat tussen wenskaarten in een envelop. De verdachten zijn acht twintigers en een man van 45 jaar oud. De zaak staat ook wel bekend als dossier Tulipa.
De rechter legde tijdens de uitspraak uit dat er veel bewijs is voor de betrokkenheid van de verdachten. Zo bleek dat er in Almere een grote productielocatie was waar alle biljetten werden gemaakt. Bij één verdachte werd een kartonnen doos vol valse bankbiljetten gevonden. Bij een ander lag speciaal papier onder het matras verstopt.
Een negende verdachte was nog minderjarig toen hij handelde in het valse geld. Hij is veroordeeld tot 180 dagen jeugddetentie, 200 uur werkstraf en een leerstraf van 25 uur.
Veel bewijs tegen verdachten
Verder werden er met klantenpassen van een aantal verdachten spullen gekocht bij kantoorartikelenbedrijf Staples. Ook werden inktpatronen gevuld bij een vulpunt in Almere. Verder zijn er talloze gesprekken afgeluisterd waarin de verdachten spraken over de distributie van vals geld.
De mannen werden naast het bezit van vals geld, veroordeeld voor het in bezit hebben van spullen om vals geld te maken, de productie ervan en deelname aan een criminele organisatie. Ook is een van de mannen veroordeeld voor het bezit van cocaïne, MDMA en hasj.
Eerdere rechtbanktekening van de zaak. Tekst gaat verder onder de foto.
Totaal onaanvaardbaar
De rechter vindt de actie van de mannen maatschappelijk volstrekt onaanvaardbaar en het schaadt het vertrouwen in de euro en de eurozone. Volgens de rechter hebben de verdachten daar lak aan gehad en dachten ze puur aan eigen financieel gewin.
De mannen maakten volgens de rechter op speciaal papier uit China honderdduizenden bankbiljetten van 20 en 50 euro na. In een huis van een van de veroordeelden stonden achttien printers verstopt, met Canon-cartridges en de biljetten kregen een watermerkhologram-sticker, ook uit China. Ze werden daarna verkocht via bijvoorbeeld het Dark Web, Instagram of Telegram.
Distributie door ansichtkaarten
Het nepgeld bleef niet alleen in Flevoland, maar ging heel Europa door. De rechter legt uit dat dat gebeurde met ansichtkaarten. Daartussen zat het nepgeld verstopt. Op verschillende adressen werd ook een veelvoud aan labelprinters, adresstickers en postzegels aangetroffen.
Allemaal een andere rol
Van elk van de verdachten is in beeld gebracht wat de rol was binnen de criminele organisatie. Sommigen waren verantwoordelijk voor de productie van het valse geld, waaronder het plakken van hologrammen, en de distributie van het geld. Bijna allemaal waren ze betrokken bij het kopen of bestellen van de benodigde materialen en bij het verkopen van de valse biljetten.
Vanwege corona werden de uitspraken in twee etappes gedaan, omdat er anders te veel mensen in de rechtszaal zouden zitten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Studenten straks in nieuw pand zonder licht en in de kou? Geen stroom voor nieuwe campus
ALMERE • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberEen gloednieuw onderwijsgebouw, meer dan 1000 woningen voor studenten en dat alles midden in het centrum van Almere. De nieuwe campus van Windesheim moet hét onderwijs-kroonjuweel van de stad worden e...
-
Gesneuvelde ruiten bij broodjeszaak Agorahof door explosie
LELYSTAD • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberDe politie doet onderzoek naar een explosie bij een broodjeszaak aan de Agorahof in het centrum van Lelystad. Een omwonende hoorde in de nacht van donderdag op vrijdag iets raars en belde 's ochtends...
-
Update
Treinverkeer komt na staking weer op gang
FLEVOLAND • Vr 22 november • Vrijdag 22 novemberTreinreizigers die vanuit Flevoland naar Zwolle of het noorden reizen, hadden vanochtend pech. Door een staking bij spoorbeheerder ProRail reden er geen treinen van, via en naar Zwolle. Daarnaast rede...