Celstraffen geëist voor grootschalige fabricage vals geld
Tegen negen Almeerders die op grote schaal vals geld zouden hebben gemaakt en verhandeld, zijn dinsdag celstraffen tot vijf jaar geëist. Met de handel zouden de mannen bijna 2 miljoen euro hebben verdiend. Ieder moet daarvan zijn deel terugbetalen, zo stelt het Openbaar Ministerie (OM).
De verdachten zijn acht twintigers, en een man van 45 jaar oud. Ze verschenen dinsdagmiddag voor een urenlange zitting in de Lelystadse rechtbank. In maart werd hier al de aanklacht met hen doorgesproken in een zitting die een paar dagen duurde. Toen gaven ze niet al te veel openheid van zaken.
Zo zouden ze in opdracht hebben gewerkt van een onbekend gebleven ander of was hun rol volgens hen een stuk kleiner, dan de officier van justitie stelt. Ze beriepen zich ook regelmatig op hun zwijgrecht.
Corona gooit roet in het eten
De officier zou een week later met zijn strafeisen komen in wat hij dossier Tulipa noemt. Maar corona gooide roet in het eten. En dus hoorden de drie nu pas wat voor straf hen boven het hoofd hangt. Ook een 20-jarige kompaan kreeg de strafeis te horen, maar dat gebeurde achter gesloten deuren, omdat hij minderjarig was toen hij volgens de officier het geld vervalste en verhandelde in 2016.
Vijf andere verdachten uit Almere -vier van 24 en één van 45 jaar oud- horen rond 21.00 uur dinsdag wat de officier voor hen in petto heeft. In juni mogen alle advocaten van de negen verdachten hun pleidooi houden. Ook daar zijn weer meerdere dagen voor uitgetrokken.
Wat de officier betreft is het bewijs tegen de mannen sterk. Hij deed in een urenlang betoog uit de doeken wat de politie allemaal heeft gevonden tegen de drie.
Speciaal papier uit China
Ze maakten volgens hem op speciaal papier uit China honderduizenden bankbiljetten na van 20 en 50 euro. De biljetten rolden uit zeker achttien, in een schuur van een van de verdachten, verstopte printers met Canon-cartridges en kregen een watermerkhologram-sticker, ook uit China. Ze werden daarna verkocht via bijvoorbeeld het Dark Web, Instagram of Telegram.
Bestellingen gingen op de bus in een envelop met een ansichtkaart. De biljetten werden zo door heel Europa verspreid. Er zijn vingerafdrukken van enkele verdachten gevonden op biljetten die in Duitsland en bijvoorbeeld Frankrijk werden gevonden. De groep werd opgepakt na een groot onderzoek door de politie, Mareschaussee, Europol en De Nederlandsche Bank (DNB). Doordat ze steeds eenzelfde type serienummer gebruikten, konden hun biljetten gemakkelijk worden herkend.
Van elk van de verdachten is in beeld gebracht wat de rol was binnen de criminele organisatie. Sommigen waren verantwoordelijk voor de productie van het valse geld, waaronder het plakken van hologrammen, en distribueerden het geld, bijna allemaal waren ze betrokken bij het kopen of bestellen van de benodigde materialen en bij het verkopen van de valse biljetten.
Bij de berekening van de criminele winst is uitgegaan van de hoeveelheid papier die is aangeschaft. Na aftrek van de aangetroffen biljetten, het snijverlies en het onbedrukte papier, is de uitkomst bijna twee miljoen euro. Afhankelijk van de duur dat de verdachten hebben deelgenomen aan de criminele organisatie, moeten zij bedragen variërend van ruim een ton tot ruim drie ton terugbetalen, aldus de eis van de officier van justitie.
'Bijna al het valse geld in Europa werd door deze bende gemaakt'
Een getuige vertelde de politie dat de Almeerse bende goed was voor 70 tot 80 procent van al het valse geld in Europa. Cijfers van DNB en de Europese Centrale Bank (ECB) bevestigen dat beeld, stelt de officier. "Op 23 januari 2018 waren er volgens de ECB 106.000 valse biljetten in omloop en 83.000 daarvan konden worden gelinkt aan het serienummer dat de Almeerders gebruikten."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Vader en dochter uit Rutten halen ruim 80.000 euro op voor Serious Request
RUTTEN • Zo 22 december • Zondag 22 decemberFerdinand Dijkstra uit Rutten heeft voor Serious Request 80.625 euro opgehaald. Hij heeft dit bedrag zaterdag ingezameld door van Rutten naar het Glazen Huis in Zwolle te roeien. Ferdinand heeft de ro...
-
Bijna 200 kilo illegaal vuurwerk gevonden in een woning in Almere
ALMERE • Zo 22 december • Zondag 22 decemberIn een woning in Almere heeft de politie afgelopen zaterdag 199 kilo illegaal vuurwerk aangetroffen. Het vuurwerk is in beslag genomen. De politie kwam het vuurwerk op het spoor omdat de dienst bezig...
-
Jessica Middel zit op haar plek in uniek appartementencomplex De Golfslag
EMMELOORD • Zo 22 december • Zondag 22 decemberNadat het is gered van de sloop, is het markante gebouw De Golfslag in Emmeloord weer vol in gebruik. Jessica Middel verruilde Zwolle, vorig jaar net voor de kerst, voor een plek in het appartementenc...