LTO Noord wil snel beleid voor edelherten buiten Oostvaardersplassen
LTO Noord heeft een brandbrief gestuurd naar de provincie over loslopende edelherten bij Biddinghuizen en Zeewolde. De landbouworganisatie wil dat Gedeputeerde Staten snel beleid maakt voor edelherten buiten de Oostvaardersplassen. LTO Noord is bang dat de dieren voor grote schade aan landbouwgewassen gaan zorgen, door bijvoorbeeld de planten aan te vreten en ziektes over te brengen.
De landbouworganisatie schrijft in een brief aan gedeputeerde Harold Hofstra dat er edelherten zijn gesignaleerd bij Spijk-Bremerberg bij Biddinghuizen en natuurgebied Harderbroek bij Zeewolde. Staatsbosbeheer bevestigt dat het in ieder geval in Biddinghuizen om een groepje van tussen de vijf en acht herten gaat.
Waarschijnlijk komen de dieren van de Veluwe en zijn ze via de randmeren naar Flevoland gezwommen. Mocht dat het geval zijn, dan vallen de edelherten onder een 'beschermde inheemse diersoort'. Er mag dan niks met de dieren gedaan worden tot de provincie een goedgekeurd beleids- en beheerplan heeft, stelt LTO in de brief.
'Geen ruimte voor een nieuwe populatie'
"De provincie Flevoland heeft alleen beleid voor in het wild levende herten in de Oostvaardersplassen. Het betekent dat in het huidige Faunabeheerplan 2019-2023 geen rekening is gehouden met beheer en schadebestrijding van edelherten die niet afkomstig zijn uit de Oostvaardersplassen. Dit laatste baart ons grote zorgen", aldus de landbouworganisatie.
Omdat het tijd kost om zo'n plan op te stellen, wil LTO Noord dat de provincie er zo snel mogelijk mee begint. Want er is volgens de organisatie in Flevoland geen ruimte voor een nieuwe populatie edelherten. In de brief schrijft de organisatie dat er voor een gezonde kudde van 400 dieren ruim 4.000 hectare leefruimte nodig is. "Naast het feit dat deze ruimte in de natuurgebieden Spijk-Bremerberg en Harderbroek fysiek niet beschikbaar is, zijn wij er - met de recente ervaringen met de edelhertenpopulatie in de Oostvaardersplassen - zeker geen voorstander van om een nieuwe populatie toe te laten", schrijft LTO.
De landbouworganisatie hoopt dat de provincie snel in actie komt. "Tot die tijd, en ook daarna als blijkt dat de provincie toch nieuwe herten in Oostelijk Flevoland wil toelaten, zullen wij alle schade die door de nieuwe hertenpopulatie wordt veroorzaak bij het bevoegde gezag claimen."
Damherten
In Zeewolde is eerder al ingegrepen toen een populatie herten in het Horsterwold schade veroorzaakte. Toen ging het om damherten. Er moesten er daar vijftig afgeschoten worden omdat ze nieuw aangeplant bos opaten en regelmatig aangereden werden. Volgens Faunabeheer hadden de herten voor ruim 100.000 euro aan schade veroorzaakt. De damherten zijn in 2007 door onbekenden illegaal uitgezet. Daarna groeide de populatie in rap tempo. Ze hebben in het bos namelijk geen natuurlijke vijanden. Ook kunnen damherten zich snel voortplanten.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Strengere melkcontroles jagen boerderijwinkels op kosten
LELYSTAD • Zo 15 december • Zondag 15 decemberDe Rijksoverheid gaat strenger controleren op de verkoop van rauwe melk bij de boer. Het aantal controles gaat van 3 naar 12 per jaar. Rauwe melk wordt nu al eens in de 4 maanden gecontroleerd op de a...
-
Opnieuw horecazaak dicht in Emmeloord: 'Het kan niet meer uit'
EMMELOORD • Zo 15 december • Zondag 15 decemberWie dit weekend naar Café Hero in Emmeloord wil, komt bedrogen uit. De horecazaak aan de Lange Nering heeft de deuren gesloten. "Het kan niet meer uit", zegt uitbaatster Sandra Jager. Het is de derde...
-
Noordoostpolder gaat 'inbreiden': tientallen huizen erbij in de dorpskernen
NOORDOOSTPOLDER • Zo 15 december • Zondag 15 decemberOp meerdere plekken in Noordoostpolder zijn plannen voor inbreidingsprojecten. Dat betekent dat er nieuwe woningen moeten komen binnen de bestaande kernen. Zo moeten 143 nieuwe appartementen in Emmelo...