Bewoners Kromgouw zien bomen Westerdreef liever gekapt worden

ALMERE • Di 28 juli 2020 | 12:17 • Dinsdag 28 juli 2020 | 12:17

Terwijl er in Almere Haven een petitie rondgaat om de populieren langs de Westerdreef te behouden, zien sommige omwonenden ze juist graag tegen de vlakte gaan. Het gaat om een lange rij hoge bomen die volgens de bewoners voor veel overlast zorgen.

De gemeente wil de populieren kappen en dat stuit op weerstand, maar dus niet bij iedereen. Omroep Flevoland sprak met vijf bewoners op verschillende adressen in de Kromgouw, een straat die direct aan de Westerdreef grenst. "We hebben een tuin op het zuiden, maar nagenoeg geen zon. Zelfs in de zomer kan ik maar een paar uur van de zon genieten", zegt één van hen.

Op twee adressen zijn recent ook zonnepanelen op de daken geplaatst. Die leveren niet het gewenste resultaat. "Door de schaduw van die kolossen is de stroomopbrengst veel lager dan hij kan zijn."

Geregeld vallende takken
De gemeente Almere wil de populieren langs de dreef verwijderen omdat ze instabiel zijn, geregeld takken laten vallen en pluisoverlast geven. Er komen 136 iepen voor in de plaats.

De Almeerse Christa Fakiera-Menzink is online een petitie gestart tegen de kap. Die is ruim 850 keer ondertekend. Ze wil een second opinion over de staat waarin de bomen langs de Westerdreef verkeren.

'Boom kan omvallen op ons huis'
De voorstanders van kap op de Kromgouw geven aan bang te zijn dat de bomen omvallen. "Als een boom omvalt, dan is de kans aanwezig dat hij op ons huis terechtkomt. Over de gevolgen daarvan wil ik niet eens nadenken. Soms zit ik wel eens naar de dansende bomen te kijken als het hard waait en dan hou ik mijn hart vast", zegt één van de bewoners. "Er vallen wel eens takken van de bomen af, ook dat is gevaarlijk."

"Soms zit ik wel eens naar de dansende bomen te kijken als het hard waait en dan hou ik mijn hart vast"

— Bewoner Kromgouw Almere Haven

Verder geven de bomen ook overlast door de pluisjes die ervan afwaaien. De Havenaren aan de Kromgouw zeggen dat ze in het voorjaar de ramen en deuren dicht moeten houden.

Jonge boompjes verpesten tuin
De populieren wortelen dwars onder sommige tuinen door. Bewoners zien dikke stronken die het gazon of de tegels omhoog duwen. Daarnaast ontspruiten er jonge boompjes uit het zaad dat uit de bomen neerdaalt.

"Ze staan tussen de tegels, en komen omhoog in het gras. Als we ze moeten verwijderen dan trek je hele stukken grond mee omdat je ze met wortel en al moet weghalen. Wij hebben zelfs het hele terras opnieuw laten aanleggen omdat er zoveel boompjes door naar boven kwamen. Eruit trekken was niet meer te doen."

Appels en peren
De fruitbomen op één van de adressen groeien niet goed meer. De appels en peren krijgen onvoldoende zon en worden daardoor niet rijp. De bewoners zouden erg geholpen zijn met de kap. Ze geven aan te begrijpen waarom sommige mensen de bomen graag willen houden. "Maar als je eronder woont, dan praat je wel anders." Daarom hopen ze dat de petitie de kap niet tegenhoudt of vertraagt. "Liever vandaag dan gisteren."

Ook veel klachten over kap
De SP in Almere baalt ook van de bomenkap langs de Westerdreef in Almere Haven. Het bericht dat de kap aankondigde, kwam volgens fractieassistent Eibert Draisma als een donderslag bij heldere hemel. Via Facebook heeft hij naar eigen zeggen al veel klachten over de kap gehoord. Ook GroenLinks in Almere is niet blij met de kap. De partij heeft daarop vragen aan het college gesteld. GL wil onder meer weten of de gemeente alsnog wil kijken of gefaseerde kap mogelijk is. Hierdoor kan voorkomen worden dat ineens een kale plek langs de dreef ontstaat. Ook wil de partij weten of de gemeente de zorgen deelt van bewoners die graag zien dat de bomen blijven staan.

Aankondiging van de kap

Protest kan kap tegenhouden
Protest van tegenstanders van de kap kan wel zin hebben. Volgens de fractieassistent hebben inwoners van de wijk Overgooi een second opinion aangevraagd bij de Universiteit van Wageningen toen de gemeente het Stamerbos wilde kappen vanwege de essentaksterfte. Daardoor zijn 158 essen niet gekapt.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel