Strijd over kap 800 iepen: 'Dan kappen ze een dikke boom en zetten een sprietje terug'

ALMERE • Za 13 juli 2024 | 16:57 • Zaterdag 13 juli 2024 | 16:57

De kap van 800 iepen aan de 'langste iepenlaan van Nederland' lijkt een feit. De gemeente Almere wil nog deze winter beginnen met het neerhalen van de bomen. De bijl wordt al geslepen, maar voor omwonenden is de strijd nog niet gestreden.

"Kijk", zegt Marien Abspoel, terwijl hij wijst naar een lange strook bomen. "Die bomen zijn nu meer dan 30 jaar oud en een paar van de oudste bomen van de regio." Hij loopt verder. Het is een druilige dag. Natgeregend en lopend op sandalen en met een half open jas kijkt Abspoel langs de bomen. Hij woont zelf in Oosterwold, in de schaduw van de iepen aan de Goudplevierweg.

Slagveld
De Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg zijn het strijdtoneel van de slag. De gemeente wil de bomen al meer dan een jaar omzagen. Het risico op omwaaien zou te groot zijn. "Volgens onderzoek van de gemeente zouden bij iedere veertien bomen, acht bomen een storm niet overleven", lacht Abspoel. Maar volgens de Oosterwolder klopt daar weinig van.

"We hadden vorig jaar de ergste zomerstorm ooit, en toen zijn er drie bomen omgevallen van de 800", vult hij aan terwijl hij naar boven kijkt.

Marien Abpsoel kijk verregend naar iep

De eerdere uitleg van de gemeente over waarom de bomen weg moeten: "De oorzaak van de zwakke verbindingen bij de iepen is het ”enten”. Dat is een teeltmethode waarbij een bovenstam (het bovengrondse deel) op een onderstam (het wortelgestel) is samengevoegd. Deze methode gaat meestal goed, maar kan ook leiden tot ‘uitgestelde onverenigbaarheid’. Dit is bij de iepen aan de Goudplevierweg en de Paradijsvogelweg het geval."

Ondertussen blijft het regenen; terwijl een verregende fietser tussen de bomen door fietst, voltrekt zich een treurig beeld als het over de bomen gaat. "Ze zijn ook ontzettend belangrijk voor de omgeving hier. Dit is 5 kilometer, geen klein parkje", vertelt de Oosterwolder, ondertussen ook weemoedig.

Dikke boom weg, spriet terug
De gemeente wil de bomen wel vervangen, maar dat is voor Abspoel niet voldoende. "Dan haal je een grote, dikke boom weg en zet je een sprietje terug. Dan duurt het weer twintig jaar voor je dit soort bomen hebt." En daar komen dan nog de natuurlijke gevolgen bij.

"Wij zijn afhankelijk van een goede grond voor duurzame stadslandbouw, wat verplicht is. Daar zijn deze bomen onmisbaar voor." Volgens de natuur-liefhebbende bewoner dreigen de achterliggende fruitbomen ook in gevaar te komen door het wegvallen van de grote windbrekers.

Abspoel heeft dan ook bezwaar aangetekend tegen de kap. Hoewel hij de gemeente ook wel snapt. "Ze denken in veiligheid, dat snap ik ook wel. Maar de onderzoeken zitten vol gaten, en de alternatieve plannen zijn nog niet eens definitief." Hij is bang dat de bomen straks verdwijnen en er veel minder groen voor in de plaats komt.

Zeldzaam uitzicht
En dat wil Abspoel onder geen beding hebben. "Dat betekent voor ons problemen en ook voor het landschap", vertelt hij, langzaam teruglopend naar zijn duurzame huis(je). Hij hoopt dat de gemeente tot inkeer komt. Of met een beter plan komt. Zoals? "Langzaam vervangen over de komende tien jaar, zodat het gebied niet verdwijnt en we allemaal profiteren."

Maar liever houdt hij de langste iepenlaan van Nederland intact en blijven de bomen een zeldzaam uitzicht in het jonge Flevolandse landschap.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel