Ziekenhuis staat geen eigen mondkapjes toe
Het St Jansdal in Lelystad en Harderwijk wil niet dat mensen een eigen mondkapje dragen in het ziekenhuis. Dat bevestigt een woordvoerder van het ziekenhuis.
Bezoekers en patiënten van St Jansdal worden eerst gescreend voor ze naar binnen mogen. Mensen krijgen daarbij de vraag of ze corona-gerelateerde klachten hebben. Wie bijvoorbeeld verkouden is, krijgt dan van het ziekenhuis zelf een mondneusmasker. Wie een eigen mondkapje draagt, moet die afzetten. Is er iemand die het eigen mondkapje niet af wil zetten, wordt er per geval bekeken hoe daarmee omgegaan wordt.
De 65-jarige Max Wijnschenk bezocht het ziekenhuis in Lelystad voor een bloedonderzoek en kreeg bij de ingang te horen dat hij zijn mondkapje niet mocht ophouden. "Ik wist niet wat ik hoorde", zegt Wijnschenk. "Juist een ziekenhuis is een bron van besmettingen en uitgerekend daar verplicht het ziekenhuis mij om onbeschermd door het pand te lopen." Wijnschenk is diabetespatiënt en heeft een aantal stents in de kransslagader bij zijn hart. Hij valt naar eigen zeggen onder een risicogroep. Hij vindt het onbegrijpelijk dat hij zijn masker moest afzetten en dat hij geen masker van het ziekenhuis kreeg. "Een paar dames bij de ingang zouden wel besluiten of ik wel of geen corona had. Door het stellen van een paar vragen", zegt Wijnschenk. Hij vindt dat onvoldoende om te bepalen of iemand wel of geen corona heeft.
Mondkapjes als herkenningspunt
De mondneusmaskers die het ziekenhuis uitdeelt, zijn voor medewerkers een herkenningspunt, zo laat het ziekenhuis weten. Zo is makkelijk te zien wie er corona-gerelateerde klachten heeft. "Als we andere mondkapjes toestaan, verdwijnt die scheidslijn", aldus de woordvoerder. "Daarnaast vergroten mondkapjes het gevoel van onveiligheid in het ziekenhuis. Dus daar moeten we helaas heel strikt in zijn."
Max Wijnschenk kan het niks schelen dat het beleid is van het St Jansdal. "Minister Grapperhaus roept iedereen op om mondkapjes te dragen. Ik heb er een paar gekregen van een bevriende tandarts en die zijn heus wel van een prima kwaliteit. In België mag ik niet naar een snackbar zonder mondkapje, in Duitsland mag je niet gaan tanken zonder mondkapje. En hier in Nederland moet ik mijn mondkapje af doen om zorg te kunnen krijgen. Dat is toch een raar verhaal?"
Hoe is het protocol bij andere ziekenhuizen?
Het is geen algemeen beleid dat ziekenhuizen eigen mondkapjes weigeren, blijkt na een belronde langs andere instellingen. Het Antoniusziekenhuis, met vestigingen in Sneek en Emmeloord, laat desgevraagd weten dat eigen mondkapjes gewoon toegestaan zijn. "Als iemand geen klachten heeft, is het niet nodig. Maar we gaan niemand iets verbieden", aldus het ziekenhuis. Ook Isala in Zwolle staat eigen mondkapjes toe. Net als in andere ziekenhuizen wordt mensen bij binnenkomst gevraagd of ze corona-achtige klachten hebben. "Wie dat soort klachten heeft en een eigen mondkapje draagt, wordt gevraagd deze te vervangen door een van onze eigen mondkapjes. Maar een eigen mondkapje dragen als je geen klachten hebt, mag ook."
De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen laat in Trouw weten dat het dragen van een mondkapje in ziekenhuizen aan te raden is. "Uiteindelijk wil je zo veel mogelijk voorkomen dat je het coronavirus in het ziekenhuis brengt."
Wat vindt de GGD van de maatregel?
De GGD bemoeit zich niet met het protocol van St Jansdal. De instelling reageerde als volgt: "De GGD gaat niet over het beleid van het ziekenhuis. Dat valt onder hun eigen infectieziektepreventiebeleid. Er is in Nederland geen algemeen beleid voor het dragen van mondkapjes, behalve in het OV."
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
St Jansdal stelt nieuwbouw uit na tegenslagen
LELYSTAD • Di 10 december • Dinsdag 10 decemberDe bouw van het nieuwe ziekenhuis in Lelystad is vertraagd. Dat meldt ziekenhuis St Jansdal dinsdag. De bouw zou eigenlijk in 2026 moeten beginnen, maar door meerdere factoren heeft het ziekenhuis bes...
-
Raad Lelystad wil St Jansdal onder druk zetten over terugkeer geboortezorg
LELYSTAD • Wo 17 juli • Woensdag 17 juliDe gemeente Lelystad moet actiever met het St Jansdal-ziekenhuis, zorgverzekeraars en andere partners in gesprek over de terugkeer van een volwaardige afdeling geboortezorg in het ziekenhuis. Zij moet...
-
Welke meubels of kleuren? St Jansdal vraagt inwoners mee te denken over nieuw ziekenhuis
LELYSTAD • Vr 21 juni • Vrijdag 21 juniZiekenhuis St Jansdal in Lelystad en Harderwijk is op zoek naar mensen die willen meedenken over het nieuwe ziekenhuis. Die deelnemers kunnen meepraten over bijvoorbeeld de centrale hal, de kleuren en...
recent nieuws
-
Tankwagen gekanteld op N50, weg bij Ens dicht
ENS • Za 28 december • Zaterdag 28 decemberDe N50 in de richting van Emmeloord is bij Ens dicht. Automobilisten moeten omrijden, omdat een gekantelde tankwagen met veevoer de weg blokkeert. Hoe lang de weg afgesloten is, is niet bekend. Het on...
-
Predikant uit Dronten zet zich in voor kerkasiel in Kampen
DRONTEN • Za 28 december • Zaterdag 28 decemberEen kerkdienst die al meer dan een maand duurt moet voorkomen dat de Oezbeekse familie Babayants Nederland wordt uitgezet. De Drontense emeritus predikant Riek van Haeringen is één van de predikanten...
-
2024: vier misdrijven met dodelijke afloop, vooral binnen gezin
FLEVOLAND • Za 28 december • Zaterdag 28 decemberEr kwamen in 2024 vier mensen in Flevoland om het leven door een misdrijf. Het waren stuk voor stuk opvallende zaken. In drie gevallen was het slachtoffer iemand uit het eigen gezin. Bij de vierde zaa...