Gemeente Urk en aannemer schuldig aan gasexplosie, geen straf

URK • Di 30 juni 2020 | 13:56 • Dinsdag 30 juni 2020 | 13:56

Aannemersbedrijf Borger en de gemeente Urk zijn beide schuldig aan de gasexplosie op Urk in 2016, maar krijgen geen straf of geldboete opgelegd. Wel moeten zij aan bewoners schadevergoedingen betalen. Netbeheerder Liander is vrijgesproken. Dat heeft de rechtbank in Amsterdam vanmiddag bepaald.

De explosie aan de Grote Fok gebeurde op 3 juni 2016. Bij werkzaamheden aan de riolering werd een gasleiding geraakt. Het gas stroomde via het riool de woningen in. Een woningblok van zes huizen werd door de ontploffing en brand compleet verwoest.

Het Openbaar Ministerie eiste in mei tegen Borger en Liander een geldstraf van elk 75.000 euro en tegen de gemeente 40.000 euro. Het verwijt was dat door onzorgvuldig handelen een gaslek en brand is ontstaan. De aannemer zou de risico's hebben onderschat van het werken dichtbij een gasleiding. De gemeente en Liander zouden tekort zijn geschoten.

Onzorgvuldig gehandeld
De rechtbank stelt dat Borger en de gemeente beide schuldig zijn en onvoorzichtig hebben gehandeld. Van de aannemer had verwacht mogen worden dat hij zorgvuldig had gehandeld. In plaats daarvan raadpleegde Borger geen kaarten en zag de gasleiding aan voor een waterleiding. De gemeente informeerde de aannemer niet en legde de gasleiding niet om. Ook legde Borger geen contact met Liander en werd nagelaten toestemming te vragen om binnen een meter afstand van de gasleiding te graven.

Nadat het lek was ontstaan, werd het niet correct afgedicht. Daardoor kon gas ontsnappen en in het riool onder de huizen terecht komen, waar het ontplofte. De rechtbank ziet dat het gevolg van onzorgvuldig handelen.

Straf treft geen doel meer
Dat er toch geen straf in de vorm van een geldboete wordt opgelegd, rechtvaardigt de rechtbank doordat dit voor Borger vier jaar na de ramp geen doel meer treft. Het voorval heeft een grote impact op de directeur van het bedrijf en de werknemers gehad. Het bedrijf is opdrachten kwijtgeraakt, heeft imagoschade geleden en enkele betrokken werknemers zijn gestopt. Volgens de rechtbank heeft Borger geleerd van het incident.

Datzelfde geldt voor de gemeente Urk. De rechtbank hoopt dat de gemeente voldoende lessen heeft geleerd. De rechter prijst de gemeente dat zij na de explosie snel heeft gehandeld en de verantwoordelijkheid heeft genomen door op dezelfde plek nieuwe woningen te bouwen.

Wel schadevergoedingen toegekend
De rechtbank heeft Borger en de gemeente wel veroordeeld tot het betalen van in totaal bijna 70.000 euro aan schadevergoedingen aan drie bewoners. Niet alle claims zijn gehonoreerd. Het is aan de aannemer en de gemeente om onderling af te spreken wie de vergoedingen betaalt. In de civiele rechtszaak die over deze zaak loopt kunnen de bewoners proberen om een hogere schadevergoeding te krijgen.

Betrokken partijen hebben twee weken de tijd om in hoger beroep te gaan.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel