Binnen bij de corona-teststraat: "We staan eigenlijk ook in de frontlinie"

LELYSTAD • Di 21 april 2020 | 17:42 • Dinsdag 21 april 2020 | 17:42

"We zijn goed bedekt met beschermende kleding, maar we zijn ons terdege bewust van de risico's. We staan eigenlijk ook in de frontlinie om een besmetting op te kunnen lopen." Zo schetst een medewerkster van de GGD het werk dat ze op dit moment doet bij de corona-teststraat in Lelystad.

Zorgpersoneel kan daar terecht om zich te laten testen op de aanwezigheid van het coronavirus. De tests vinden plaats terwijl mensen in hun eigen auto blijven zitten. "Het risico is er maar het geeft ook voldoening", zo omschrijft verpleegkundige Marianne Dooper haar werk.

Hoe gaat de test eraan toe?
Op het moment dat een zorgmedewerker aan komt rijden wordt eerst met een wattenstaafje een monster in de keel afgenomen. Daarna volgt een tweede monster afkomstig uit de neus. Daarbij moet het wattenstaafje echt diep in de neus gestopt worden. Dooper: "Dat levert vaak een traanprikkel op. Mensen vinden het best wel lastig. Sommigen ervaren het alsof het terecht komt in de hersenen. Dat is natuurlijk niet zo, maar het is niet fijn. Zeker niet als je klachten hebt."

Binnen een paar minuten is de test achter de rug. De uitslag laat vervolgens twee dagen op zich wachten. Mensen die positief getest zijn worden gebeld, is de uitslag negatief dan krijgen ze een e-mail. 1 op de 5 mensen die zich de afgelopen tijd in de corona drive-thru heeft laten testen bleek het coronavirus te hebben.

''Mensen vinden het best wel lastig. Sommigen ervaren het alsof het terecht komt in de hersenen.''

— Marianne Dooper, medewerker GGD

Echt alleen voor zorgpersoneel
De teststraat is echt alleen bedoeld voor zorgmedewerkers. Zij kunnen er bovendien uitsluitend op afspraak terecht, na een doorverwijzing van hun werkgever. Toch weerhoudt dat sommige mensen van buiten de zorg er niet van om ook een poging te doen.

"Het komt voor dat mensen de hoop hebben zich hier te melden en getest te worden. Maar met een duidelijke uitleg is dat goed op te lossen," vertelt Charlie van der Weijden van de GGD. Het gaat volgens hem niet om grote aantallen, maar om een enkeling die tevergeefs bij de slagboom verschijnt.

Uitbreiding mogelijk
Het is mogelijk dat het kabinet besluit dat ook mensen uit andere vitale sectoren straks getest kunnen worden. Bijvoorbeeld politieagenten en handhavers. In Flevoland is daar wel capaciteit voor. "Op dit moment kunnen we 142 mensen per dag testen. Maar zoveel aanvragen hebben we niet", zegt Van der Weijden.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel