Polder bevrijd:'Dykes okay huns away'
In de nacht van 16 op 17 april 1945 verlaten de Duitsers halsoverkop Urk. Via Lemmer trekken boten met tientallen nazi's naar Noord-Holland. De opmars van de geallieerden blijkt niet te stoppen. Bij de dijk treffen de Canadezen drie Poolse soldaten, gekleed in Duits uniform. Het drietal is in Duitse dienst, maar zegt direct dat het niks met de nazi's te maken heeft. Sterker nog, ze noemen zichzelf de redders van de polder.
De Duitsers zijn van plan om de dijk bij Lemmer op te blazen. De hele Noordoostpolder komt dan onder water te staan. Zo ver is het niet gekomen. De drie Polen claimen daar hoogstpersoonlijk verantwoordelijk voor te zijn. In verklaringen die ze aan de Friese politie geven, staat dat ze op het laatste moment de lonten uit het dynamiet hebben gehaald en zo de dijk hebben gered. Het verhaal is niet waar, maar wordt wel direct geloofd. Een mythe is geboren.
Het verzet in Kampen wist dat er een afspraak was met de Duitse Hauptmann Fritz Jähle om de polder te redden. Verzetsman Wiebe Soetendal zag met eigen ogen dat de springstof in een naastgelegen schuurtje lag en niet in de dijk. Het bericht 'dykes okay, huns away' (dijken in orde, moffen zijn weg) werd gegeven. Dit ware verhaal van het verzet bleef jarenlang ondergesneeuwd door het heldenepos van het Poolse drietal.
Hachje redden
De Polen worden geëerd op het bevrijdingsfeest in Emmeloord. Een weg bij Rutten wordt de 'Polenweg'. De Polen worden gezien als de redders van de polder, maar dat verandert in de jaren 80 als historica Carla van Baalen onderzoek doet naar de Noordoostpolder in de periode 1942-1945.
Zij concludeert dat de Polen niet de redders zijn. De verklaringen van de Polen strookten niet met de bevindingen en verklaringen van het verzet. De Polen hadden een belang om dit verhaal te verkondigen. Zij zaten in het Duitse leger en waren aan het verliezen. "Dus als je last minute overstapt naar de goede kant en je hebt dan ook nog zoiets belangrijks gedaan, dan kan je ook rekenen op steun vanuit Nederland." aldus Van Baalen. De Polen probeerden hun eigen hachje te redden.
Een smeekbede uit Polen
In de jaren 60 van de vorige eeuw wordt het verhaal nog wel geloofd. Zeker toen in 1966 een brief uit Polen op de mat valt van het gemeentehuis van Noordoostpolder. De brief is geschreven in het Duits. In het midden staat groot 'Bitte' geschreven (alstublieft). Het is een smeekbede van de weduwe van één van de Poolse 'redders'.
De vrouw schrijft dat ze ziek is en geen geld heeft voor medicijnen. Ze verzoekt de gemeente Noordoostpolder om geld over te maken omdat haar man de Noordoostpolder gered heeft. De gemeente weet niet precies wat ze met de brief moet. Uiteindelijk wordt er een actiecomité op touw gezet. Kerken, scholen en bedrijven zamelen geld in. Uit documenten die Omroep Flevoland heeft opgevraagd bij de gemeente Noordoostpolder blijkt dat vele jaren vele duizenden guldens zijn opgehaald en overgemaakt naar Polen.
Jarenlang is het heldenverhaal van de drie Polen geloofd. Pas in de jaren 80 geeft de gemeente Noordoostpolder aan dat ze het heldenverhaal niet langer geloven en het onderzoek van Carla van Baalen zien als de ware geschiedenis over de bevrijding van de Noordoostpolder.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Foto's geven beeld van Flevolandse oorlogsjaren
SCHOKLAND • Zo 1 november • Zondag 01 novemberEen officiële opening was er niet, maar vanaf zondag 1 november is de fototentoonstelling Flevoland in de Tweede Wereldoorlog te zien in Museum Schokland. Een selectie van 50 foto’s geeft een beeld va...
-
Oorlogsveteraan Everett Allen bijna 100, 'stuur een kaartje'
KRAGGENBURG • Vr 11 september • Vrijdag 11 septemberOorlogsveteraan Everett S. Allen, die in de Tweede Wereldoorlog met een parachute neerkwam in de Noordoostpolder, wordt volgende week 100 jaar. Vrienden van hem, Ryan en Heather Gough, afkomstig uit d...
-
Verhalen omgekomen Urkers te zien door digitale code bij oorlogsmonument
URK • Di 2 juni • Dinsdag 02 juniDe levensverhalen van de in de Tweede Wereldoorlog omgekomen Urkers zijn vanaf dinsdag te lezen voor bezoekers van het oorlogsmonument op Urk. Wethouder Freek Brouwer onthulde dinsdagmiddag een inform...
recent nieuws
-
Uniek: brandweer doet aangifte tegen vuurwerkgooiers op Urk
URK • Di 3 december • Dinsdag 03 decemberBrandweer Flevoland doet aangifte tegen de personen die vrijdagavond op Urk vuurwerk naar de Urker brandweerlieden gooiden. Een aantal jongeren stichtte 's avonds brandjes aan de Akkers, richtte verni...
-
Leefbaar wil fiets in bus mogelijk maken in Almere
ALMERE • Di 3 december • Dinsdag 03 decemberMet de fiets in de bus? Dat mag niet in bussen in Almere. En dat moet veranderen, als het aan politieke partij Leefbaar Almere ligt. De partij diende hierover een motie in bij het college van burgemee...
-
Tweede Kamer wil dat kabinet doorgaat met Lelylijn
FLEVOLAND • Di 3 december • Dinsdag 03 decemberEen meerderheid van de Tweede Kamer wil dat het kabinet de Lelylijn-spoorlijn opneemt in een zogeheten masterplan voor de inrichting van Nederland. Een motie van NSC-Kamerlid Olger van Dijk kreeg dins...