Keolis wil standaard schadebedrag claimen van overlastgever

ALMERE • Wo 8 januari 2020 | 20:36 • Woensdag 8 januari 2020 | 20:36

Vervoersmaatschappij Keolis is van plan om een standaard schadebedrag te verhalen op mensen in Almere die overlast veroorzaken in de bussen van het bedrijf. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders aan de raad van Almere.

De schade wordt verhaald op mensen die agressie vertonen in de bus. Als ze gepakt worden moeten ze sowieso een minimumbedrag van 313 euro betalen. Dat kan nog worden verhoogd als ook andere schade is ontstaan door vernielingen of beschadigingen. Ook kan de overlastgever nog een boete worden opgelegd of strafrechtelijk worden vervolgd.

Overlast en extra werk
Keolis wil met de vordering gecompenseerd worden voor de overlast die het bedrijf door agressievelingen ervaart en voor het extra werk dat de vervoersmaatschappij dankzij hen moet uitvoeren. Omdat Keolis de verantwoordelijkheid heeft voor de veiligheid van reizigers en het personeel, ziet het bedrijf het schadebedrag als een extra maatregel om het veiligheidsgevoel in de bus te verbeteren.

Daling van incidenten
Het standaard schadebedrag is anderhalf jaar geleden als proef ingesteld door Qbuzz in Utrecht. Dat resulteerde daar volgens Keolis in een sterke daling van het aantal incidenten met agressie.

Uitrol naar andere gebieden
Keolis zegt de maatregel niet alleen in Almere in te willen voeren, maar ook in de andere gebieden waar het bedrijf het busvervoer verzorgt. Daarom wil Keolis op dit moment nog geen verdere toelichting geven op het plan. Het college van burgemeester en wethouders reageert positief op het voornemen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel