Project 'Toekomst in de Techniek' om personeelstekort aan te pakken
De gemeente Dronten start samen met het UWV en diverse werkgevers een project om bedrijven in de techniek aan geschoold personeel te helpen. De partijen slaan bij het project 'Toekomst in de Techniek' de handen ineen om werkzoekenden met een afstand tot de arbeidsmarkt aan een betaalde baan te helpen. Het project heeft al eerder succesvol gelopen in Noordoostpolder.
Werkgevers in diverse technische sectoren hebben moeite om aan geschikt personeel te komen. De partijen hopen met het project twee vliegen in één klap te slaan waarbij de werkgever geschikt personeel vindt en langdurig werkzoekenden een baan krijgen.
Werkzoekenden die interesse hebben in een baan in de techniek kunnen zich voor het project aanmelden. "Dan komt er eerst een kennismakingsdag en kunnen de kandidaten meelopen met de bedrijven om te kijken of er een bedrijf bij zit dat bij ze past ", zegt projectleider Suze Teunissen. "Daarna start een leerwerktraject van acht weken". Het ROC zal in nauw contact met de betreffende werkgever een technische basisopleiding bieden die aansluit op de openstaande vacature . "Zo krijgt de ondernemer personeel dat op maat is opgeleid", aldus Teunissen.
Het gaat om banen in de installatietechniek, de metalektro, de metaalindustrie en de kunststofrecycling. De opleiding op maat betekent niet dat de kandidaat vast zit aan het bedrijf waar hij of zij de opleiding krijgt. "Als het niet klikt, dan kan die werknemer bij één van de andere deelnemende bedrijven een kijkje nemen. Die vrijheid moet blijven", zegt Teunissen.
Eén van de werkgevers die sowieso wil meedoen is Van Werven kunststofrecycling in Biddinghuizen. "We hebben al een soortgelijk project lopen in België en dat loopt goed", zegt Tonnie Hovenga van Van Werven. "Het is lastig om schoolverlaters binnen te halen. En via dit project kunnen we ook bij opleiders aangeven waar wij als bedrijf specifiek behoefte aan hebben."
Negen ondernemers uit Dronten en Lelystad hebben woensdag een informatiebijeenkomst over het project bijgewoond. Zij moeten elk voor zich bepalen of ze daadwerkelijk gaan meedoen aan 'Toekomst in de Techniek'. "Als je hier aan mee doet, dan betekent het dat je mensen over de vloer krijgt met een afstand tot de arbeidsmarkt. Die groep zal meer en langer begeleiding nodig hebben dan andere kandidaten. Dat betekent iets voor je bedrijfsvoering en dat vraagt ook inzet van de mensen die deze nieuwe werknemers moeten begeleiden. Je moet als werkgever goed nadenken of dat wel bij je past", zegt projectleider Teunissen.
Tonnie Hovenga is er van overtuigd dat het project zijn bedrijf aan gemotiveerd personeel zal helpen. "Het gaat niet vanzelf. Je zult er moeite voor moeten doen. Maar als je mensen begrijpt en respecteert, dan heb ik er vertrouwen in dat het lukt''.
Het project 'Toekomst in de Techniek' wil halverwege november van start gaan.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
'Solo-actie' van wethouder jeugdzorg oogst kritiek en bijval van gemeenteraad
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariFelle kritiek, maar ook bijval. Dat kreeg de Lelystadse wethouder Annemieke Messelink dinsdagavond tijdens een commissievergadering over haar aanpak van de jeugdzorg. Diverse partijen staan achter de...
-
Ook tweede verdachte enorm drugslab Landbouwkade vrijgesproken
EMMELOORD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe 35-jarige Patrick A.S. uit Delft is dinsdag vrijgesproken van betrokkenheid bij een groot drugslab dat in oktober 2021 werd opgerold aan de Landbouwkade in Emmeloord. De man vertelde twee weken terug...
-
Almeerse politie waarschuwt voor 'Irish Travellers'
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe Almeerse politie waarschuwt op sociale media voor 'Irish Travellers'. Deze mensen bieden verschillende diensten aan de deur aan of via flyers. Volgens de politie lijken die aanbiedingen vaak mooi,...