Wethouder: communicatie rond mestsilo's had anders gemoeten

BANT • Vr 28 juni 2019 | 14:15 • Vrijdag 28 juni 2019 | 14:15

De manier waarop inwoners van Bant zijn geïnformeerd over de komst van zes mestsilo's op het bedrijventerrein van het dorp had anders gemoeten. Dat zegt wethouder Wiemer Haagsma. Omwonenden voelen zich overvallen door de komst van de mestopslag en verbazen zich over de snelheid waarmee dat is gegaan.

Haagsma zegt dat het plan van het bedrijf Gromes-Plender voldoet aan alle eisen, en dus gewoon is toegestaan.

Geen bewuste afweging
"We hebben met z'n allen in Noordoostpolder bestemmingen aan plekken gegeven. In dit geval is de aanvraag conform bestemmingsplan, dus kun je eigenlijk ook niet zeggen: dit willen we niet," zo geeft Haagsma aan. "De afweging is in feite al gemaakt op het moment dat het bestemmingsplan voor het industrieterrein gemaakt is. Toen is gezegd welke milieucategorieën zijn toegestaan."

Dit type silo's komen er te staan:

Flitsvergunning
Bij het aanvragen van de omgevingsvergunning voor de mestopslag heeft Gromes-Plender gebruik gemaakt van een flitsprocedure. Dat houdt in dat de gemeente binnen vijf werkdagen een besluit neemt. In dit geval ging dat zelfs nog sneller. De aanvraag voor de mestopslag is op zaterdag 15 juni bij de gemeente binnengekomen, op dinsdag 18 juni is deze goedgekeurd.

Overvallen
Haagsma realiseert zich dat inwoners zich overvallen voelen. "De ondernemer en gemeente hadden in dit geval wat pro-actiever moeten zijn en uit moeten leggen wat daar precies gaat gebeuren."

Dat lijkt vooral een les voor een volgende keer, in dit geval schieten omwonenden er weinig mee op. Al kan bezwaar maken tegen het besluit nog steeds. Ook al is op de bewuste kavel inmiddels al een begin gemaakt met de grondwerkzaamheden. "Gisteren is er gecontroleerd door de gemeente, en daar is geconstateerd dat wat daar gebeurt niet onomkeerbaar is. Dus dan kan je ook niet zeggen: u moet hiermee stoppen."

Gromes-Plender was, net als gisteren, niet bereikbaar voor commentaar.

De bouwlocatie op het bedrijventerrein:

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel