Foto: Staatsbosbeheer - Het zeearendjong in Biddinghuizen
De zender wordt op de rug van het dier bevestigd
De dieren worden ook geringd
Jonge zeearenden worden gevolgd met zender
Twee jonge zeearenden in Flevoland hebben een GPS-zender op hun rug gekregen om ze de komende jaren te kunnen volgen. Daarmee gaat onder meer Wageningen Environmental Research in de gaten houden hoe de dieren hun eerste levensjaren doorbrengen.
Via de gegevens wil de universiteit in kaart brengen hoe zeearenden hun 'puberjaren' doorbrengen. Daar is namelijk nog weinig over bekend. Ook moet het project aantonen welke risico's de dieren lopen tijdens het volwassen worden. Ze kunnen bijvoorbeeld vergiftigd worden of tegen de wieken van een windturbine aanvliegen. Ook vormen hoogspanningskabels een gevaar.
"De provincie Flevoland wil weten hoe het zit met risico’s op aanvaringen met windturbines. Door het analyseren van de vlieghoogte wordt duidelijk waar en wanneer de vogels op de hoogte van turbine rotoren vliegen, en dus waar de risico’s op een aanvaring hoog zijn. Ook onderzoeken we het ontwijkingsgedrag van de arenden ten opzichte van de rotoren", vertelt Ralph Buij van Wageningen Environmental Research.
Het project is een samenwerking met Sovon Vogelonderzoek Nederland, Staatsbosbeheer en de Zeearend Werkgroep Nederland.
Het begon allemaal in de Oostvaardersplassen
De vogels die een zender hebben gekregen, zitten nu nog in een nest in de Almeerse Lepelaarplassen en Spijk-Bremerberg in Biddinghuizen. De eerste zeearenden in Nederland begonnen met broeden in de Oostvaardersplassen. Dat was in 2006. Dit jaar zijn daar geen jongen geboren.
Inmiddels hebben de dieren zich verspreid door verschillende natuurgebieden in het land. Dit jaar kropen zeker 14 jonge zeearenden uit het ei, volgens de Werkgroep Zeearend Nederland. Zeker 4 daarvan zitten in Flevoland.
Primeur voor Almere
Het is dit jaar voor het eerst dat in Almere een zeearend wordt geboren. De ouders zijn volgens het Flevo-landschap al meer dan een jaar in de Lepelaarplassen aanwezig.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Buurthopper Almere schaft eerste elektrische auto aan
ALMERE • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariNa zes jaar trouwe dienst met elektrische golfkarretjes maakt Buurthopper Almere een belangrijke stap vooruit: de organisatie heeft haar allereerste elektrische auto in gebruik genomen. Met deze overstap...
-
Lelystadse ex-gedetineerde terug in de cel voor televisieprogramma
LELYSTAD • Za 22 februari • Zaterdag 22 februari"Confronterend" is voor ex-gedetineerde Leroy van der Hurk uit Lelystad het eerste woord als hem gevraagd wordt hoe het was om acht dagen terug in een cel te gaan. Van der Hurk werkt mee aan Hel of Hotel,...
-
Bushokjes voor uitzendkrachten: 'Niet langer als dieren in de regen'
URK • Za 22 februari • Zaterdag 22 februariUitzendkrachten die in de visindustrie op Urk werken hoeven na hun dienst niet langer in de regen te wachten op vervoer naar huis. Een uitzendbureau liet bushokjes plaatsen. Uitzendorganisatie Werckpost...