Staatsbosbeheer haalt afschotdoel Oostvaardersplassen nét niet

LELYSTAD • Do 4 april 2019 | 15:00 • Donderdag 4 april 2019 | 15:00

De faunabeheerders van Staatsbosbeheer hebben de afgelopen maanden 1745 edelherten afgeschoten in de Oostvaardersplassen. Daarmee is het doel dat de provincie stelde net niet gehaald. Sinds het begin van het broedseizoen, op 1 april, mag er niet meer geschoten worden. Toen was 95 procent van het afschotdoel gehaald. In de herfst wordt het afschieten weer hervat.

De provincie Flevoland bepaalde in de zomer van 2018 dat het beleid in de Oostvaardersplassen drastisch omgegooid zou worden. Het aantal edelherten moest met 1830 dieren teruggebracht worden. Na onderzoek bleek dat verplaatsing van de herten of anticonceptie niet mogelijk is bij deze dieren.

Commissie Van Geel
De provincie kwam tot dit besluit na onderzoek van de commissie Van Geel. Pieter van Geel adviseerde in april 2018 om het aantal grote grazers te halveren tot 1100 en na twee jaar te laten toenemen tot maximaal 1500. Dat zou het aantal dieren meer in balans brengen. Het besluit dat Provinciale Staten hierover nam, leidde tot veel protesten, met meerdere rechtszaken tot gevolg. De rechter besloot dat het afschieten van edelherten mag. In december 2018 werd begonnen met het afschot.

Consumptie
Een deel van de afgeschoten herten wordt aangeboden aan een wildverwerker. Het vlees wordt vervolgens verkocht aan restaurants en poeliers. Volgens Staatsbosbeheer is zeventig procent van de geschoten edelherten geschikt voor consumptie.

Konikpaarden
Het aantal konikpaarden in de Oostvaardersplassen wordt ook teruggebracht. Deze dieren worden niet afgeschoten maar worden verplaatst naar andere natuurgebieden. De eerste dieren zijn inmiddels verplaatst naar een natuurgebied in Spanje. Later worden ook 150 paarden verplaatst naar het Wit-Russische natuurgebied Naliboksky.

Heckrunderen
Het aantal heckrunderen hoeft niet verminderd te worden. Wel werd besloten om deze koeien bij te voeren, toen bleek dat de conditie van de dieren sterk verminderd was. Op verschillende plekken in het natuurgebied zijn pakketten hooi geplaatst.

Ondanks dat er in eerste instantie stevige protesten waren tegen het afschotbeleid, bleek onlangs dat tweederde van de Flevolanders geen bezwaar heeft tegen het afschieten van de grote grazers.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel