Toekomstige kopers Oosterwold overwegen juridische stappen

ALMERE • Di 5 februari 2019 | 19:32 • Dinsdag 5 februari 2019 | 19:32

Toekomstige bewoners van de Almeerse wijk Oosterwold zijn verbaasd dat de kavelprijs bijna is verdubbeld. Ze voelen zich overvallen door het besluit van de gemeente. De prijs van een kavel van één vierkante meter met woonbestemming is per direct verhoogd van 42 naar 74 euro.

Op social media blijkt dat er enorme onrust heerst. Mensen die net hun project op de rails hebben en klaar zijn om te tekenen, vrezen dat alles niet meer doorgaat vanwege de onverwachte hogere kosten. In veel gevallen moeten ze ruim 50.000 euro extra financieren.

Toekomstige bewoners zijn een petitie gestart om een overgangsregeling af te dwingen. Die is dinsdagavond ruim 400 keer ondertekend. Ook is een gezin begonnen met een crowdfundingsactie om het verschil op te brengen. "We zijn er kapot van en zien onze droom in duigen vallen." Een aantal mogelijke toekomstige bewoners overweegt juridische stappen als de gemeente vasthoudt aan de starre houding.

Afhaken
Door de acute verhoging van de grondprijs overwegen sommige toekomstige bewoners hun plannen te stoppen. "Het voelt als een klap in het gezicht", vertelt Rominiek Schoonen. "Als je kijkt naar eerdere prijsverhogingen had ik er wel rekening mee gehouden dat de grondprijs eventueel kan stijgen, maar dit is wel extravagant", aldus Schoonen. Hij moet ongeveer 60.000 euro meer gaan betalen voor zijn stuk grond.

Voorlopig geen coulance
Veel toekomstige bewoners die ineens veel meer geld moeten ophoesten, hopen op coulance van de gemeente Almere. Ze vragen om hun kavel toch voor de oude prijs te verkopen, maar krijgen via e-mail te horen dat er "helaas in geen enkele situatie iets aan te veranderen is".

Volgens een woordvoerder van de gemeente is 74 euro per vierkante meter een marktconforme prijs die vastgesteld is door onafhankelijke taxateurs. "Wij begrijpen dat het voor mensen die plannen aan het maken zijn een tegenvaller kan zijn dat er een prijsverhoging is. Zij kunnen altijd overleggen met de gebiedsorganisatie om te bezien op welke wijze zij eventueel in aangepaste vorm toch in Oosterwold tot een afspraak kunnen komen", aldus de gemeentewoordvoerder.

Alleen mensen die al een intentieovereenkomst hebben getekend of een voorlopige koopcontract hebben kunnen een beroep op een overgangsregeling doen.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel