'Aantrekkende woningmarkt geen reden om snel te bouwen'
De gemeente Lelystad kiest voor kwaliteit boven kwantiteit als het gaat om woningbouw. De woningmarkt trekt fors aan en de behoefte is groter dan ooit. In verschillende gemeenten worden dan ook plannen gemaakt om snel huizen te bouwen. Lelystad is juist voorzichtig om grote aantallen te gaan bouwen.
Wethouder John van den Heuvel: "Wij zijn voorzichtig om grote aantallen te bouwen. Wij willen vooral kwaliteit toevoegen aan de stad." De gemeente zal dan ook ieder plan toetsen aan de kwaliteit die het heeft.
Groslijst
Toch betekent dat niet per sé dat er geen vaart gemaakt moet worden in de woningbouw. De gemeente sprak eerder al de ambitie uit om jaarlijks 500 nieuwe huizen per jaar te realiseren. Om de bouw van huizen te versnellen wil het college werken met een zogenoemde "groslijst".
Dat houdt in dat de gemeente zelf kiest met welke ontwikkelaars ze samen gaan werken. Voorheen gebeurde dit op inschrijving, waarbij voor elke nieuwe opdracht het hele proces van (voor)selectie en toetsing van een marktpartij wordt doorlopen. Dan gaan alle geïnteresseerden 'rekenen en tekenen', terwijl er maar één partij daadwerkelijk kan gaan bouwen.
Door de groslijst kan dat proces worden overgeslagen, waardoor er sneller en volgens het college kwalitatief beter gebouwd kan worden. Volgens wethouder Van den Heuvel is het verstandig naar de kwaliteit van de woningbouw te kijken en daar de energie in te steken. "Met een economische opgang weet je dat er weer een neergang komt, alleen je kent de datum niet. Daarom is het beter rustig en verstandig in die markt te opereren", vindt wethouder Van den Heuvel.
Geen grote projecten
"Wij zien ook dat de markt aantrekt, maar niet in de mate dat we weer moeten denken aan de aantallen van de Rijksdienst", zegt Van den Heuvel. In de beginperiode van Lelystad werden in korte tijd honderden huizen gebouwd om de duizenden nieuwe inwoners te kunnen huisvesten. Veel van die huizen vertoonden na verloop van tijd gebreken. Ook stedenbouwkundig was er het nodige aan te merken op Lelystad.
In de programmabegroting geeft het college aan zich vooral te willen gaan richten op woningen in de middeldure huursector en koopwoningen in de categorie tussen de €170.000 en €270.000. Er wordt voorrang gegeven aan nieuwbouw op onafgemaakte plekken in de stad, waaronder Warande, het Stadshart en Bataviahaven.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Van restaurant tot IT-bedrijf: dit zijn de faillissementen van Flevolandse bedrijven
FLEVOLAND • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariVlak voor corona besloot de nieuwe eigenaar van 't Huus van Guus zijn restaurant in Zeewolde te verbouwen, maar door de crisis moest het bedrijf lange tijd dicht. Daardoor liep het bedrijf veel inkomsten...
-
Jeugdcel voor 'zwaardgevecht' met machete en keukenmes
ALMERE • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariDe 19-jarige Jaïr C. uit Helmond is dinsdag veroordeeld tot 60 dagen jeugdcel, waarvan 47 voorwaardelijk. De jongen had vorig jaar april in de A. Roland Holststraat in Almere iets wat leek op een middeleeuws...
-
'Solo-actie' van wethouder jeugdzorg oogst kritiek en bijval van gemeenteraad
LELYSTAD • Wo 5 februari • Woensdag 05 februariFelle kritiek, maar ook bijval. Dat kreeg de Lelystadse wethouder Annemieke Messelink dinsdagavond tijdens een commissievergadering over haar aanpak van de jeugdzorg. Diverse partijen staan achter de...