Een nationaal park, wat hebben we daar eigenlijk aan?
Flevoland heeft sinds maandag een nationaal park: Nieuw Land. Het verbindt de Lepelaarplassen, Oostvaardersplassen, Marker Wadden, het aangrenzende deel van het Markermeer en een strook met land voor de kust van Enkhuizen. Maar wat hebben we eigenlijk aan een nationaal park?
Wat gaat zo'n park opleveren?
Volgens gedeputeerde Michiel Rijsberman moeten er 1 miljoen bezoekers meer komen. "En we hopen dat deze mensen dan zo lang mogelijk blijven hangen." Hoeveel geld dit precies gaat opleveren is moeilijk in te schatten. Maar als deze miljoen extra mensen een kopje koffie nemen of een souvenir kopen dan kan het bedrag aardig oplopen.
Daarnaast gaat de Oostvaardersplassen alleen al voor zo'n 200 extra banen zorgen. Zegt Rijsberman. Hij schat in dat er nog eens 200 indirecte banen bijkomen. "Denk hierbij aan het ondersteunen van toeristen." De werkgelegenheid die de andere gebieden van het Nationaal Park opleveren moeten daar nog bij worden opgeteld.
"Nieuw Land is ook een nieuwe start voor de Oostvaardersplassen"
Bezoekers van de Oostvaardersplassen kunnen straks het gebied ook van binnenuit beleven. Dat kan nu alleen vanaf de rand. Er komen nieuwe wandel- en fietspaden, zoals een pad door het moeras van het natuurgebied. Verder worden de bezoekerscentra opgeknapt en uitgebreid.
Volgens minister Carola Schouten van Natuur hoeven natuur en natuurbeleving hoeven niet los te staan van economische ontwikkeling. Volgens haar kunnen er gemakkelijk activiteiten georganiseerd worden, duurzame woningen worden gebouwd en is er ruimte voor kantoren en bedrijvigheid.
Hoe gaat het beheer van het park eruit zien?
Het beheer van het park wordt geregeld door een aantal organisaties. Flevo-landschap neemt het beheer van de Lepelaarplassen op zich. Natuurmonumenten gaat de Markerwadden beheren. Staatsbosbeheer blijft verantwoordelijk voor de Oostvaardersplassen.
Sylvo Thijsen, directeur van Staatsbosbeheer zegt over de Oostvaardersplassen dat het gebied ontwikkeld gaat worden 'conform het plan van commissie Geel'. Dit betekent dat er alsnog minstens 1000 edelherten worden afgeschoten en dat de konikpaarden gaan verhuizen. "De grote grazers zijn een ecologisch evenwicht tussen de kwaliteiten van het vogelreservaat en de ganzen. Ze houden een gedeelte vrij. De natuurlijke balans is afgelopen jaren verstoord. Het roer gaat nu om. Nieuw Land is ook een nieuwe start voor de Oostvaardersplassen", aldus Thijsen.
Het Flevo-landschap blijft het beheer van de Lepelaarplassen houden. Directeur Ben Huisman: "Het geeft een impuls aan de ontwikkeling van het gebied. Zo kunnen we bezoekers beter accommoderen en wegwijs maken tot het gebied. Daar horen activiteiten bij." Het Flevo-landschap bekijkt of de bezoekers ook met boten het gebied kunnen bekijken.
Hoe ziet het grote masterplan van Nieuw Land eruit?
Alle betrokken instanties werken nu samen aan een groot masterplan waarin de toekomst van het nationaal park beschreven staat. Daarbij wordt gekeken naar de komende 10 tot 15 jaar. Daarover is nog niet veel bekend. Volgens Rijsberman wordt in het plan de lijn doorgetrokken zoals beschreven staat in de 56-pagina tellende onderbouwing van de statusaanvraag bij het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.
Gedacht moet worden aan een beter beheer van de bossen, het opnieuw aanleggen van een deel van het moeras en een uitbreiding van de Marker Wadden. Verder wordt Trintelzand aangelegd, een nieuw natuurgebied van zo'n 270 hectare in het Markermeer tegen de Houtribdijk tussen Lelystad en Enkhuizen. Ook onderzoekt minister Schouten of een waterverbinding mogelijk is tussen de Oostvaardersplassen en het Markermeer.
Daarnaast is Francine Houben van architectenbureau Mecanoo gevraagd om een beleidsvisie te ontwerpen voor het gebied. Deze zal tegen het eind van het jaar klaar zijn. Houben is een van de bekendste architecten van Nederland. Ze ontwierp onder meer het treinstation en het stadhuis van Delft, de bibliotheek van Birmingham, kantoorgebouw FiftyTwoDegrees in Nijmegen, de verbouwing van de openbare bibliotheek in New York en het vernieuwde Open Lucht Museum in Arnhem.
Hoeveel gaat het kosten?
Volgens Rijsberman wordt er op korte termijn 21 miljoen euro geïnvesteerd. "Vanuit Almere gaat het om 15 miljoen bestaande uit geld van het Rijk, provincie, gemeente en Staatsbosbeheer. Vanuit Lelystad gaat het om een bedrag van 6 miljoen waar het Rijk niet aan meebetaald maar de andere partijen wel."
"Als we de Marker Wadden willen uitbreiden dan gaat het natuurlijk om tientallen miljoenen meer en daar moeten we in de toekomst wel rekening mee houden. Ook het onderhoud van de Houtribdijk valt nu onder het Nationaal Park Nieuw Land." In de statusaanvraag wordt zelfs gesproken over investeringen van boven de 100 miljoen euro. Rijsberman denkt dat het wel eens kan oplopen tot 200 miljoen euro.
De entree van het park blijft gratis. "In tegenstelling tot een aantal andere parken blijft de natuur voor iedereen toegankelijk, daar gaan we niets voor vragen. Maar als mensen een stapje meer willen, dan kan dat geld gaan kosten." Denk daarbij aan de boswachter die met je meegaat het gebied in of de verhuur van spullen.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Staatssecretaris: 'Doden gezonde konikpaarden Oostvaardersplassen zoveel mogelijk voorkomen'
FLEVOLAND • Do 16 januari • Donderdag 16 januariStaatssecretaris Jean Rummenie van Landbouw, Visserij, Voedselzekerheid en Natuur wil in gesprek met de provincie en Staatsbosbeheer over de konikpaarden in de Oostvaardersplassen. Het doden van gezonde...
-
Provincie kan nog niemand vinden die onderzoek grote grazers Oostvaardersplassen kan doen
FLEVOLAND • Vr 10 januari • Vrijdag 10 januariHet lukt waarschijnlijk deze winter niet om een onderzoek te doen naar het beheer van de grote grazers in de Oostvaardersplassen. De provincie heeft nog geen bureau kunnen contracteren dat het onderzoek...
-
Delen van natuurgebied Oostvaardersplassen gesloten
LELYSTAD • Do 2 januari • Donderdag 02 januariDe jaarlijkse wintersluiting in de Oostvaardersplassen gaat volgende week weer in. Dat laat boswachter Hans-Erik Kuypers van Staatsbosbeheer weten. Vanaf 6 januari zijn er drie delen gesloten voor het...
recent nieuws
-
Almeerder Abed nog enige Nederlander in Gaza die weg wil en dat niet kan
LELYSTAD • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariAlmeerder Abed al Attar is de enige Nederlander die nog tegen zijn wil vast zit in de Gazastrook. Dat meldt minister van Buitelandse Zaken Caspar Veldkamp. Volgens de minister wil Israël Abed niet laten...
-
2320 muskusratten gedood; waarom wordt het dier uitgeroeid in Flevoland?
FLEVOLAND • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariBestrijders hebben vorig jaar 2320 muskusratten gedood in Flevoland, dat is een kwart meer dan het jaar ervoor. Door vallen die in het water zijn gezet, worden ze gedood. Vervolgens worden de kadavers...
-
Jeugddetentie, proeftijd en behandeling voor overval op Primera Parkwijk
ALMERE • Di 21 januari • Dinsdag 21 januariEen jongen van 17 die vorig jaar februari samen met anderen de Primera in de Almeerse Parkwijk overviel, is veroordeeld tot 270 dagen jeugddetentie en een proeftijd van twee jaar. De jongen kreeg de straf...