'Het kleinste huis van bewaring van Nederland'
Het Pieter Baan Centrum. Bijna iedereen heeft er wel een keer van gehoord. Maar wat gebeurt daar nou precies? De psychiatrische observatiekliniek verhuisde vorige maand van Utrecht naar Almere en viert volgende week de officiële opening. Voor Omroep Flevoland reden om eens een duik te nemen in de kliniek en te onderzoeken wat daar allemaal gebeurt. Dit verslag is de komende week elke werkdag te zien in onze vijfdelige serie over het Pieter Baan Centrum.
Onderzoek in opdracht van de rechter
In de eerste aflevering neemt directeur Joost Harkink ons mee op een korte rondleiding door het pand in Utrecht. Al bij de entree is duidelijk dat het hier niet om zomaar een gebouw gaat: beveiligingspersoneel achter glas, detectiepoortjes en deuren die niet open gaan zonder pasje.
Het Pieter Baan Centrum wordt dan ook wel het kleinste huisje van bewaring van het land genoemd. "Het bijzondere van het Pieter Baan Centrum is dat we een huis van bewaring zijn met een onderzoeksopdracht. Dus wij onderzoeken hier mensen voor de rechter, voorafgaand aan hun vonnis", vertelt directeur Joost Harkink.
In het Pieter Baan Centrum worden verdachten van ernstige misdrijven zes weken lang onderzocht door verschillende deskundigen. In totaal is er ruimte voor ongeveer dertig verdachten, ook wel observandi genoemd. Zij worden verdeeld over verschillende 'leefafdelingen' Op zo’n afdeling zijn naast de cellen ook een woonkamer en keuken te vinden. Daarnaast hebben de observandi een dagprogramma met bijvoorbeeld arbeid, recreatie en luchten. "En in al die onderdelen worden ze geobserveerd door onze groepsleiding", legt Harkink uit.
'Maatschappij veiliger'
De groepsleiding heeft een belangrijke rol in het onderzoek naar de verdachte, doordat zij dagelijks veel met de observandi te maken heeft. Deze informatie koppelen de groepsleiders terug aan de rest van het team, zoals de psychiater.
Het doel van het Pieter Baan Centrum is om zo veel mogelijk gedrag van de verdachte te observeren. "Zodat we een conclusie kunnen trekken of er nou wel of niet een stoornis is die het delict heeft veroorzaakt. Want als dat zo is, dan is het zinvol om die stoornis te behandelen. Daar wordt de maatschappij namelijk veiliger van dan dat iemand een celstraf krijgt", vertelt de directeur.
De conclusie van gedragsdeskundigen van het Pieter Baan Centrum wordt gedeeld met de rechter. Die bepaalt vervolgens het vonnis, zoals tbs met dwangverpleging. Als er tbs wordt opgelegd, komt het Pieter Baan Centrum geregeld in het nieuws.
Toch adviseert die lang niet altijd om tbs op te leggen: "In sommige gevallen zeggen we: wij zien geen stoornis of ziekte en gevangenisstraf past het beste. In dat geval bepaalt de rechter de straf en hoe hoog die gevangenisstraf is", vertelt Harkink.
In de volgende aflevering gaan we op pad met een groepsleider en een psychiater.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
gerelateerde artikelen
-
Koning bezoekt Oostvaarderskliniek en PBC
ALMERE • Di 16 juli • Dinsdag 16 juliKoning Willem-Alexander heeft dinsdagochtend een werkbezoek gebracht aan het Pieter Baan Centrum en de Oostvaarderskliniek in Almere. Dat deed hij op uitnodiging van minister Sander Dekker van Rechtsbescherming....
-
'Niemand komt hier lopend de poort uit'
ALMERE • Vr 5 oktober • Vrijdag 05 oktoberHet Pieter Baan Centrum. Bijna iedereen heeft er wel een keer van gehoord. Maar wat gebeurt daar nou precies? De psychiatrische observatiekliniek is vorige maand namelijk verhuisd van Utrecht naar Almere...
-
'Hier komt niemand als vrijevoeter'
ALMERE • Do 4 oktober • Donderdag 04 oktoberHet Pieter Baan Centrum. Bijna iedereen heeft er wel een keer van gehoord. Maar wat gebeurt daar nou precies? De psychiatrische observatiekliniek is vorige maand namelijk verhuisd van Utrecht naar Almere...
recent nieuws
-
Gemeente en buurtbewoners willen af van arbeidsmigranten, 'tast leefbaarheid aan'
EMMELOORD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariDe gemeente Noordoostpolder gaf eind 2022 een vergunning af voor het huisvesten van vier arbeidsmigranten in een woning aan de Eenhoornplaat in Emmeloord. Om die later weer in te trekken. "Er kwamen veel...
-
Wat gebeurt er met jouw afgedankte kerstboom?
LELYSTAD • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariInwoners van Lelystad kunnen deze week hun kerstboom voor de deur zetten, want afvalverwerker HVC haalt de bomen dit jaar op. Maar wat gebeurt er met de kerstboom nadat HVC deze heeft opgehaald? Het is...
-
Lege flesjes en blikjes vanaf deze week razendsnel inleveren bij statiegeldmachine
NOORDOOSTPOLDER • Wo 15 januari • Woensdag 15 januariLege blikjes en plastic flesjes kunnen vanaf woensdagmiddag razendsnel ingeleverd worden bij een statiegeldmachine in Emmeloord. Die is geplaatst bij de Mega Carwash aan de Gildenweg. De zogenoemde bulkfeed-machine...