Europese subsidie voor kwetsbare groepen valt weg
De gemeente Lelystad krijgt de komende jaren geen subsidie meer uit Europa om kwetsbare groepen in de samenleving naar werk te begeleiden. De landelijke pot van de zogeheten ESF-gelden (Europees Sociaal Fonds) is leeg en wordt op z'n vroegst in 2021 weer aangevuld. Lelystad ontving jaarlijks zo'n 350-duizend euro. Een woordvoerder laat weten dat de gemeente 'enkele bijzondere projecten' in het leven heeft geroepen zodat de ingezette trajecten voortgezet kunnen worden.
PvdA-Europarlementariër Agnes Jongerius heeft in Brussel de noodklok geluid. Zij vindt het onacceptabel dat oudere werkzoekenden, langdurig werklozen, jongeren en statushouders kind van de rekening worden, omdat staatssecretaris Tamara van Ark (VVD) van sociale zaken en werkgelegenheid weigert een overbruggingskrediet ter beschikking te stellen. Van Ark probeerde eerder de verantwoordelijkheid bij gemeenten en scholen te leggen, maar vond een meerderheid van de Tweede Kamer op haar weg. Nu gaat ze met gemeente en scholen naar een oplossing zoeken.
Politieke agenda
Jongerius is er niet gerust op en heeft PvdA-raadsleden opgeroepen het onderwerp op de politieke agenda te zetten. Daarom heeft het Lelystadse raadslid Bahreddine Belhaj vragen gesteld aan het college van burgemeester en wethouders. "Kwetsbaren moeten de hulp krijgen die ze nodig hebben en niet op de bank of in een kaartenbak van de sociale dienst belanden. We hebben door de aantrekkende economie en de vergrijzing iedere jongere nodig. Den Haag moet dit gewoon regelen,'' zei hij eerder in Binnenlands Bestuur.
Nieuwe initiatieven
De gemeente Lelystad blijkt, zo benadrukt een woordvoerder, al geruime tijd op de hoogte dat het ESF-budget ontoereikend is en op korte termijn geen nieuwe middelen aangevraagd kunnen worden. Om de subsidieloze periode te overbruggen zijn er nieuwe initiatieven gestart die vanuit het Participatiebudget en uit eigen middelen worden betaald.
Statushouders
De projecten 'Nieuwe Banen' en 'Langdurig Werklozen' richten zich op werkloze Lelystedelingen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Er wordt extra ingezet op het helpen van statushouders bij het vinden van een passende baan en begeleiding naar het ondernemerschap. En met de gemeenten Urk en Noordoostpolder wordt de 'Social Firm' opgericht, bedoeld om mensen vanuit een beschutte omgeving te begeleiden naar regulier werk.
Eduvier
Volgens Europarlementariër Jongerius zouden veel scholen voor praktijkonderwijs en voortgezet speciaal onderwijs door het stopzetten van de ESF-subsidie leraren moeten ontslaan en begeleiding van kwetsbare leerlingen staken. Els van Doorn, directeur van Eduvier, laat weten 'geen signalen te hebben ontvangen die daar op duiden'. Eduvier verzorgt in Lelystad speciaal onderwijs en praktijkonderwijs.
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!
recent nieuws
-
Tientallen ideeën om Lelystad beter te maken
LELYSTAD • Ma 4 november • Maandag 04 november34 Lelystedelingen hebben een voorstel aangedragen voor de jaarlijkse Ideeënmarkt. Mensen konden vanaf begin september tot 1 november een reactie insturen. Hun plan maakt kans om door de gemeenteraad...
-
Duim omhoog: Zeewolde heeft nu officiële lifthalte voor reizen naar Harderwijk
ZEEWOLDE • Ma 4 november • Maandag 04 novemberJe kent het wel: je bent nèt iets te laat vertrokken en daardoor mis je de laatste bus. Of je staat wel op tijd bij de bushalte, maar de bus komt niet. Hoe kom je nu op je werk of op school? Voor die...
-
Nieuwsoverzicht 04/11 | Eerste verhoren over Floriade afgerond • Apothekers voeren actie
FLEVOLAND • Ma 4 november • Maandag 04 novemberGoedenavond. Elke doordeweekse dag rond 19.00 uur informeren we je met dit nieuwsoverzicht over het belangrijkste en opvallendste nieuws van de dag. Met vandaag: • Eerste twee verhoren over de Floriad...