Milieuorganisaties willen fraudeonderzoek naar pulsvisserij

URK • Wo 13 juni 2018 | 11:48 • Woensdag 13 juni 2018 | 11:48

Milieuorganisaties en vissers uit een aantal Europese landen willen een fraudeonderzoek naar de pulskorvisserij. Verschillende vissers van Urk maken gebruik van deze moderne vangstmethode.

De organisaties zeggen dat er onrechtmatig financiële steun is gegeven aan pulsvissers. De vissers mochten voor wetenschappelijk onderzoek met pulstuig vissen. Maar vorig jaar bleek dat slechts weinig vissers daadwerkelijk meededen aan het onderzoek. De organisaties hebben daarom een officieel verzoek ingediend bij het Europees Bureau voor Fraudebestrijding.

Volgens de 23 milieuclubs uit Frankrijk, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk is de Nederlandse overheid niet transparant geweest over de financiële steun die pulsvissers kregen.

Onrechtmatigheden


Op drie punten willen de organisaties onderzoek, omdat daar volgens hen onrechtmatigheden hebben plaatsgevonden:

- Pulsvisserij mocht plaatsvinden voor wetenschappelijk onderzoek. Dat onderzoek zou niet hebben plaatsgevonden.

- De Europese subsidie die is gegeven mocht niet leiden tot intensivering van de visserij. Volgens de organisaties is dat wel gebeurd.

- Als wetenschappelijk onderzoek wordt gedaan bij commerciële visserij, dan moet de winst naar de overheid om te voorkomen dat onderzoek wordt aangewend om winst te maken. Volgens de organisaties is er nu wel winst gemaakt.

IJmuiden Vissers


Een van de organisaties tegen pulskor zijn de IJmuiden vissers. Andries Visser vist net als zijn Urker collega's op tong. De IJmuidenaar doet dit met een staande wantnet een paar mijl uit de kust. ''Dit is de milieuvriendelijkste manier om tong te vangen.'' aldus Visser. Hij heeft geen goed woord over voor zijn collega's op Urk. 

''Waar een Urker gelopen heeft groeit geen gras meer.''

— Andries Visser, IJmuiden Vissers

Per week vangt Andries Visser zo'n 150 kilo vis per week. Voordat de pulsvissers hier visten haalde de kotter van Visser zo'n 400 a`500 kilo vis boven water. ''Waar een Urker gelopen heeft groeit geen gras meer.'' reageert de boze visserman. ''Ze maken heel veel kapot.''  Als pulsvissers niet uit zijn viswater gaan verwacht Visser dat hij zijn bedrijf moet stopzetten. 


Verbod op puls


Eerder dit jaar stemde het Europees Parlement tegen de legalisering van pulskor. Pulsvisserij is een nieuwe technologie, waarbij platvissen met stroomstootjes van de zeebodem worden opgeschrikt en daardoor het net in zwemmen. Ongeveer 80 Nederlandse kotters hebben een ontheffing om met puls te vissen, waaronder 33 uit Urk. 
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel