28 jaar cel en tbs geëist tegen Michael P.

FLEVOLAND • Di 12 juni 2018 | 7:31 • Dinsdag 12 juni 2018 | 7:31

Michael P. moet volgens het Openbaar Ministerie 28 jaar de cel in vanwege het ontvoeren, verkrachten en doden van Anne Faber. Bovendien eist de officier van justitie tbs met dwangverpleging.

Volgens de officier van justitie kan niet bewezen worden dat Michael P. Anne Faber heeft vermoord. Wel is 'gekwalificeerde doodslag' bewezen, zegt de officier. Dat is iemand doden om een eerder vergrijp te verhullen. De maximale celstraf daarvoor is met 30 jaar gelijk aan die voor moord. 

De gegevens van de verdwenen telefoon van Michael P. duiden er volgens de officier op dat hij een vooropgezet plan had. De telefoon stond al uit toen P. de kliniek in Den Dolder verliet waar hij verbleef. Het toestel werd later weer aangezet, maar stond ook uit op het moment dat P. het lichaam van Anne later begroef in Zeewolde. P. heeft gezegd dat het toestel 'kuren had', en dat hij het daarom doormidden heeft gebroken en heeft weggegooid.

Volgens de officier van justitie is uit het onderzoek gebleken dat het ook mogelijk is dat P. zijn slachtoffer eerder al heeft zien fietsen. Het zou niet uitgesloten zijn dat hij haar daarna heeft opgewacht en met opzet heeft aangereden.

Hardhandige arrestatie


De officier van justitie ging uitgebreid in op de hardhandige arrestatie van Michael P. en het feit dat hij daarbij niet op zijn rechten is gewezen. P. zou ook zijn mishandeld en bedreigd. Hij deed daar aangifte van, maar die zaak is geseponeerd.
Volgens de officier is P. niet geschaad in zijn recht op een eerlijk proces. Tijdens de aanhouding was nog niet duidelijk dat Anne dood was. Volgens het OM was er zo sprake van een situatie op leven en dood. Daarom zou het geen schending van het mensenrechtenverdrag zijn dat P. niet op zijn recht om te zwijgen was gewezen.

De advocaten van P. zijn het daar niet mee eens. Ze zeggen dat de arrestatie niet correct is verlopen en vinden dat dit 'juridisch moet worden vertaald' in strafvermindering. P. zou zijn mishandeld en hij zou er blijvend letsel aan hebben overgehouden. "Als de agenten hiermee wegkomen, kan voortaan bij elke zaak met enige maatschappelijke importantie afgezien worden van de rechten van een verdachte. Dat kan niet."

Agressie in PBC


Michael P. heeft in het Pieter Baan Centrum vijf mensen mishandeld en bedreigd. Ook dat is door de officier van justitie uitgebreid behandeld. P. sloeg, schopte en beet de medewerkers volgens hun aangifte, maar hij ontkent dat zelf. "P. houdt vast aan zijn gelijk, ook als het tegendeel wordt aangetoond. Geweldsincidenten komen zelden voor in PBC, laat staan aangifte", aldus de officier.

In de rechtszaal komt P. rustig over. Dat komt volgens zijn advocaten doordat hij medicatie heeft gekregen om tijdens de zittingsdagen rustig te blijven. Als de rechter P. vraagt wat hij heeft aan medicatie gekregen, zegt P. dat het gaat om zes middelen; anti-depressiva, anti-psychotica en kalmeringsmiddelen. 

Advocaat familie: "P. is iedereen te slim af"


Ook de advocaat van de familie Faber zei eerder in de zitting dat veel verklaringen die Michael P. op de eerste zittingsdag heeft afgelegd niet kunnen kloppen. Zij wees onder meer op het letsel dat is gevonden bij Anne, en wat P. daarover heeft gezegd. Ook is het volgens de advocaat onmogelijk dat P. niets weet over de verdwenen sieraden die Anne droeg.

"Michael P. is iedereen te slim af. Hij weet dat een schuldbekentenis gunstig is voor de strafmaat. Hij kan liegen als de beste. We weten dat zijn verklaringen niet kloppen met de feiten." De advocaat stelt dat P. de moord op het meisje heeft gepland omdat hij wist dat hij gepakt zou worden als hij haar liet gaan.

"Hij moet nooit meer vrijkomen"


Aan het begin van de tweede zittingsdag mochten de nabestaanden van Anne het woord voeren. De moeder van Anne sprak het eerst. Ze vertelde de rechtbank onder meer over de zoektocht naar haar dochter, en de vondst van haar lichaam in Zeewolde. "Het is onvoorstelbaar hoeveel kwaad één persoon op één avond kan doen", zei ze. Ze vindt dat Michael P. nooit meer vrij moet komen en pleit voor een straf van 30 jaar cel en tbs om de maatschappij tegen "deze wrede en meedogenloos kille'' man te beschermen.

"Moeite met vertrouwen in de rechtbank"


De vader van Anne zei tegen de rechtbank dat hij het moeilijk vindt om de rechtbank te vertrouwen. Vorige maand zei hij in een open brief in de Volkskrant dat Michael P. door een 'falend gerechtshof' op vrije voeten was. Hij vraagt de rechtbank: "Mensen maken fouten, rechters maken fouten. Is het zo moeilijk om te zeggen dat er is gefaald?” 

P. was niet bij de familieverklaringen aanwezig. Hij zat in een aparte ruimte omdat de nabestaanden niet met hem willen worden geconfronteerd. 

Schadevergoeding


De familie eist bij de rechtbank ook shockschade. Dat is een schadevergoeding voor onder meer psychisch leed. De familie eist 40.000 euro per persoon. De advocaten van P. zeggen dat ze het 'ongemakkelijk' vinden om daarover te praten. De advocaat van de familie is daar boos over. "Het leed van de familie is niet in geld uit te drukken."

Michael P. betuigt spijt


P. kreeg aan het eind van de zitting voor de tweede keer de gelegenheid om te spreken. Hij zei alleen dat hij enorm veel spijt heeft van zijn daden. Eerder mocht hij reageren op de familieverklaringen. Ook toen betuigde hij zijn spijt. "Het is verschrikkelijk wat er is gebeurd. Het spijt mij."

De uitspraak van de rechtszaak is op 17 juli.

 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel