Alex L. hoort straf voor doden Manon en Fleur

LELYSTAD • Zo 12 november 2017 | 19:30 • Zondag 12 november 2017 | 19:30
Alex L., de man die heeft bekend zijn vriendin Manon Pieters (41) en stiefdochter Fleur (15) te hebben gedood hoort vandaag welke straf het gerechtshof in Leeuwarden hem oplegt. Het Openbaar Ministerie heeft een een levenslange gevangenisstraf geëist. De uitspraak in het hoger beroep wordt iets na 12:30 uur verwacht.

Kruipruimte
L. doodde Manon en Fleur in december 2015 en verstopte de lichamen daarna in de kruipruimte van hun woning in de Kinselmeerstraat. De rechtbank in Lelystad veroordeelde L. vorig jaar tot 30 jaar cel met tbs. Dat is de op één na hoogste straf die in Nederland kan worden opgelegd. 30 jaar cel met tbs was ook de straf die justitie op dat moment eiste. 

Tbs
Alex L. besloot in hoger beroep te gaan omdat hij zegt niet 30 jaar te willen wachten op een tbs-behandeling. Hij gaf tijdens het hoger beroep aan te hopen op een straf die bijvoorbeeld 5 of 10 jaar lager uitvalt, zodat de tbs-behandeling eerder begint. 

Het Openbaar Ministerie wil daar niks van weten, en eiste dus levenslang. De advocaat-generaal sprak van 'weerzinwekkende delicten'. "De nabestaanden was het niet eens gegund fatsoenlijk afscheid te nemen. Verdachte heeft met een volstrekt oninvoelbare kilte gehandeld en het is niet te bevatten welke diepe angst het meisje in haar laatste levensmomenten moet hebben gevoeld. Het dumpen van de lichamen in de kruipruimte is ronduit mensonterend."

Discussie over levenslang
Op het moment dat de rechtbank in Lelystad de zaak tegen L. vorig jaar behandelde was er net discussie ontstaan over het opleggen van levenslange gevangenisstraffen. Het Europees Hof voor de Rechten van de Mens oordeelde dat levenslang in Nederland eigenlijk inhumaan is.

Dit omdat levenslang in ons land ook echt levenslang is en er geen reëel zicht is op vrijlating. Alleen de koning kan levenslang gestraften gratie verlenen. Dat is sinds 1986 één keer gebeurd bij een gevangene die op sterven lag. De uitspraak van het Europees Hof zorgde ervoor dat het OM een tijd lang heel erg terughoudend was met het eisen van levenslang.

Wetswijziging 
Inmiddels worden er wel weer levenslange straffen geëist en ook opgelegd. Een wetswijziging moet het mogelijk maken dat een onafhankelijk adviescollege na 25 jaar toetst of een begin gemaakt moet worden met ‘activiteiten gericht op terugkeer in de samenleving.’ Ook de belangen van slachtoffers en nabestaanden worden daarin meegenomen. De staatssecretaris beslist uiteindelijk of hij het advies van de commissie uitvoert.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel