Scholieren maken grondboor tegen reuzenberenklauw

FLEVOLAND • Wo 5 juli 2017 | 10:22 • Woensdag 5 juli 2017 | 10:22
Natuurbeheerders in Flevoland beschikken over een nieuw wapen in de strijd tegen de reuzenberenklauw. Het is een grondboor met mesjes die de wortel verpulvert als de cilinder in de grond wordt gedraaid.

Het gereedschap is gemaakt door scholieren uit Zeewolde en Harderwijk. De resultaten met enkele prototypes zijn zo goed, dat Landschapsbeheer Flevoland de boor in productie wil nemen.

4 meter hoog
De reuzenberenklauw kwam vroeger niet in Nederland voor, maar de laatste tientallen jaren duikt hij op steeds meer plaatsen op. 

De exoot wordt door natuurbeheerders niet met open armen ontvangen. De plant die 4 meter hoog kan worden verdringt door zijn omvang en snelle groei de inheemse vegetatie. Bovendien zijn de behaarde stengels schadelijk voor de huid.

Geen natuurlijke vijanden
Doordat de reuzenberenklauw in Nederland geen natuurlijke vijanden heeft, is hij bijna niet te stoppen. Ook de bestrijding met zeis en schoffel werkt niet. De aanpak met de nieuwe grondboor blijkt een stuk effectiever.

"We ontdekten dat de wortel recht naar beneden groeit," zegt Koen Steinschuld, één van de leerlingen die het prototype hebben gemaakt. "Dat maakt het gemakkelijk om hem met een boor te pakken en te verbrijzelen. Als je dat tot 20 centimeter diepte doet, groeit hij niet meer terug."

Wortelresten uit het boorgat
Landschapsbeheer was meteen enthousiast over de resultaten van de eerste proef. "Zo'n 75 procent ging dood," zegt Lodewijk van Kemenade van de natuurorganisatie. "Als we nu ook nog eens de wortelresten uit het boorgat halen, hopen we op 90 procent te komen.”

Naast de boor is er overigens nog een manier om te planten aan te pakken, namelijk met schapen. Deze grazers vinden de reuzenberenklauw een lekkernij en ze hebben geen last van de stengelbeharing.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel