EU maakt zwarte lijst voor plant en dier

FLEVOLAND • Wo 3 augustus 2016 | 21:35 • Woensdag 3 augustus 2016 | 21:35
De Europese Unie heeft een zwarte lijst opgesteld van planten en dieren die niet in de Europese landen mogen zijn. Op de lijst voor zogenoemde invasieve exoten staan 37 dier- en plantsoorten die niet van nature voorkomen in bijvoorbeeld Nederland, en die schade aanrichten aan de natuur. Overheden en grondbezitters dienen ze vanaf medio augustus te bestrijden.

Aanpak gevaarlijke reuzenberenklauw
Eén van die planten op de zwarte lijst is de reuzenberenklauw. Het sap van die plant kan leiden tot ernstige brandwonden. Het Flevo-landschap bestrijdt deze plant al jaren. Boswachter Roelof Duijff is blij dat de EU met deze zwarte lijst is gekomen. "Er komt aandacht voor de soorten die bestreden moeten worden. Wij doen ons best om planten als reuzenberenklauw te bestrijden, maar er zijn ook beheerders die er weinig tot niets tegen doen. En dan blijven wij er ook last van hebben", zegt Duijff.

Hoe komen de exoten hier?
Invasieve exoten kunnen een plaag vormen omdat ze hier geen natuurlijke vijanden hebben. Ze zijn meegelift met internationale transporten of ze zijn door handelaren geïmporteerd voor de verkoop. De EU heeft nu bepaald dat de soorten op de lijst moeten worden bestreden. Dit valt onder de verantwoordelijkheid van de (lokale) overheid en terreineigenaren.

Welke sanctie kan de EU opleggen?
De EU heeft geen sanctiemogelijkheden om bestrijding af te dwingen. Volgens Roelof Duijff betekent dat niet dat de lijst symboolpolitiek is. "Ik hoop dat gemeenten de bestrijding opnemen in de APV, de Algemene Plaatselijke Verordening. Dan kan de gemeente bestrijding wel opleggen aan beheerders. Voor de rest is de bestrijding vooral een kwestie van lange adem."

Om welke planten en dieren gaat het?
- Amerikaanse brulkikker 
- Amerikaanse voseekhoorn
- Amoergrondel
​- Aziatische hoornaar
- Beverrat 
- Blauwband
- Californische rivierkreeft
- Chinese muntjak
- Chinese wolhandkrab 
- Geknobbelde Amerikaanse rivierkreeft
- Gevlekte rivierkreeft
- Grijze eekhoorn
- Grote waternavel
- Heilige ibis
- Huiskraai
- Indische mangoeste
- Kleine waterteunisbloem 
- Kudzu
- Marmerkreeft 
- Moeraslantaarn
- Pallas eekhoorn
- Parelvederkruid
- Persicaria perfoliata
- Parthenium hysterophorus
- Perzische berenklauw
- Rode Amerikaanse rivierkreeft 
- Rode neusbeer
- Roodwang/geelwang/geelbuikschildpad
- Rosse stekelstaart 
- Siberische grondeekhoorn
- Sosnowsky’s berenklauw
- Struikaster
- Verspreidbladige waterpest
- Wasbeer
- Waterhyacint
- Waterteunisbloem 
- Waterwaaier
 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel