Piet meestal zwart tijdens intochten

FLEVOLAND • Do 3 november 2016 | 14:03 • Donderdag 3 november 2016 | 14:03
Sinterklaas neemt bij de intocht in bijna alle Flevolandse plaatsen Zwarte Pieten mee. Toch zijn er ook een paar dorpen en steden die nog twijfelen over het uiterlijk van Piet. Dit blijkt uit een rondgang van Omroep Flevoland langs bijna alle organisatiecomités. Het uiterlijk van Zwarte Piet staat ter discussie, omdat het racistisch zou zijn.

Twijfel
Er zijn vijf plaatsen die nog geen besluit hebben genomen. Almere kiest niet zelf, maar kijkt hoe Piet eruit ziet in het Sinterklaasjournaal. De uitzendingen van dat journaal beginnen woensdag. De Volkskrant schreef afgelopen weekend dat in het programma pieten mee zullen doen met verschillende kleuren, maar dat is nog niet bevestigd.
Zeewolde volgt de landelijke discussie en neemt later een besluit. Ook in Kraggenburg is het nog niet helemaal duidelijk hoe Piet eruit ziet tijdens de intocht. Deze week vergadert de organisatie hierover en wordt de knoop doorgehakt. Hetzelfde geldt voor Marknesse.

'Schoorsteenpieten'
RTL kondigde eind oktober aan om te kiezen voor schoorsteenpieten. Dat zijn pieten met zwarte vegen, "omdat ze uit de schoorsteen komen." Volgens RTL past Zwarte Piet, net als de roe en kinderen meenemen in de zak, niet meer in het huidige tijdsbeeld. Veel van de intochtcomités in Flevoland denken daar anders over.

"Pikzwart"
Dat is het antwoord als de organisatie van Espel wordt gevraagd naar de kleur van Piet. Ook andere dorpen en gemeenten geven aan duidelijk te kiezen voor traditioneel of gewoon zwart.

"Heel simpel. Ik stop ermee als ze hier gekleurde pieten of pieten met roetvegen zouden laten meelopen. Het is gewoon traditie," aldus de organisator van de intocht in Biddinghuizen.

Aanpassingen
Toch zijn er kleine verschuivingen te zien in Flevoland. Twee jaar geleden waren bij elke intocht alle Pieten nog zwart. In Lelystad en Emmeloord is de kleur van de pieten iets minder donker geworden. Ook zullen er in de provinciehoofdstad 'clownspieten' met andere kleuren pruiken en een paar roetveegpieten te zien zijn. Emmeloord heeft ook pieten met grijs- of rastahaar.

"Laten we ons druk maken over andere dingen"
Ook Creil heeft Pieten die zwart en minder zwart zijn. Maar de organisatie benadrukt vooral dat de intocht een kinderfeest is en geen platform voor de racisme-discussie. In Swifterbant staat het plezier voorop. De Pieten zijn daar vrolijk gestemd, maar wel zwart. De organisatie is bang dat de pieten met roetvegen door kinderen worden herkend. En Pieten uit andere dorpen halen is te veel gedoe. De organisatie in Rutten is de discussie zat. "Ik zou graag willen dat erover opgehouden wordt en dat het gewoon bij het oude blijft." Teun Hakvoort van de organisatie op Urk is het daarmee eens. "Het is een geweldig kinderfeest. We hebben hier zelfs een eigen sinterklaasjournaal. Laten we ons druk maken over andere dingen."

Omroep Flevoland werkte in het onderzoek naar de kleur van Piet samen met de NOS en andere regionale omroepen. 

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel