Bevrijdingsfestival Flevoland onder druk door gebrek aan geld

ALMERE • Wo 17 april 2024 | 15:30 • Woensdag 17 april 2024 | 15:30

Als er geen sponsoren komen voor het bevrijdingsfestival in Almere, dan moet het vrijheidsfeest in de toekomst mogelijk worden afgeslankt. Dat zeggen bestuursleden Guany Wassenaar en Paul van Sprundel.

Het festival ziet de afgelopen jaren de kosten stijgen, terwijl de inkomsten achterblijven. Voor de komende twee edities staat er nog genoeg geld op de bank. Daarna zou volgens het bestuur het festival naar een kleinere vorm met ook andere minder bekende artiesten moeten als er niet meer geld komt.

Steun van Rijk
Het festival krijgt dit jaar steun vanuit het Rijk. Samen met de andere festivals moet in totaal 1 miljoen euro verdeeld worden. Flevoland krijgt daarvan ongeveer bijna 60.000 euro.

Dat is een groot bedrag, volgens bestuurslid Sprundel. Alleen dekt dat ongeveer de verliezen die afgelopen jaar geleden zijn.

Het totale prijskaartje van het festival is ongeveer 350.000 per jaar. De artiesten alleen al kosten 60.000 euro.

Lees ook: Deze artiesten zie je dit jaar op het Bevrijdingsfestival in Almere

Maar het geld gaat ook naar vrijheidscolleges of het organiseren van een vrijheidslunch, vertelt Wassenaar. En naar het organiseren van speeddaten met veteranen.

Annulering andere festivals
Een deel van het budget komt van de provincie, gemeente en het VFonds. Een ander deel komt van sponsoren. Maar sinds corona zijn verschillende bedrijven voorzichtiger geworden en afgehaakt.

Bezoekers laten betalen voor het festival wil de organisatie niet, vertelt Wassenaar. "Een van de belangrijkste dingen is dat het gratis toegankelijk is. Zo maken we het voor iedereen mogelijk om vrijheid gezamenlijk te vieren."

Naast extra sponsoren is het festival ook in gesprek met het Rijk om structurele financiering te krijgen.


Dit gesprek is uitgezonden in het programma Studio Flevoland! Elke werkdag tussen 15:00 en 19:00 uur te zien en te horen bij Omroep Flevoland. Tips? Stuur een e-mail.

Deel artikel