Toch fors meer tong in de Noordzee, vissers die moeten inkrimpen noemen het 'wrang'

FLEVOLAND • Za 29 juni 2024 | 12:02 • Zaterdag 29 juni 2024 | 12:02

Er zit flink meer tong in de Noordzee dan eerder gedacht, zo concluderen wetenschappers van de Internationale Raad voor Onderzoek der Zee. De jaarlijkse inkrimping van de hoeveelheid tong die vissers mogen vangen, blijkt nu dus onnodig te zijn geweest.

Het is helemaal niet zo slecht gesteld met de tong in de Noordzee, is de nieuwe bevinding van de onderzoekers. Afgelopen voorjaar hielden ze hun eigen meetmethode nog eens tegen het licht. Ze kwamen tot de conclusie dat die niet helemaal klopte. In het advies schrijven ze dat het visbestand sinds 2020 boven het veilige voorzorgsniveau zit.

Die conclusie gaat lijnrecht in tegen de eerdere bevindingen van de onderzoekers. Die waren eind vorig jaar de reden voor de Europese Unie (EU) om te bepalen dat er zestig procent minder tong gevangen mocht worden. "De beperking van de vangst van tong is van belang voor het behoud van de tong in de Noordzee", zei minister Adema van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit toen. De twee jaar daarvoor kregen vissers ook steeds te horen dat er minder tong gevangen mocht worden.

Die beslissing van de minister blijkt dus nu gebaseerd op onjuist wetenschappelijk advies. Met de bijgestelde meetmethode zeggen de onderzoekers dat er komend jaar 177 procent meer tong gevangen mag worden in vergelijking met de vangst van dit jaar.

Wrang
"Het is min of meer een bevestiging van wat de visserij zelf ook al constateerde", zegt Geert Meun van VisNed tegen Omroep Flevoland. "Dat de dramatische achteruitgang zoals biologen die zagen, door vissers op de visgronden niet werd gezien." Hij vindt het zorgelijk dat de wetenschap zulke 'misperen' kan maken. "Het is voor de wetenschap geen goede zaak dat ze zulke correcties moet doorvoeren om tot een betrouwbaar oordeel te komen. Het wrange is dat een vissersman hier niet mee uit de voeten kan, met zulke schommelingen. Zo kun je geen bedrijf runnen."

Voor een hoop vissers komt het bericht te laat. In 2022 en 2023 is de helft van de tongvisvloot verdwenen, schrijft de Telegraaf. Volgens Meun heeft dat niet een-op-een te maken met de jaarlijkse krimp van de tongvisvangst. "Die sanering is een gevolg van een cocktail van zaken die op de vloot afkwam." Hij noemt verschillende gebeurtenissen: het pulskorverbod, de gestegen brandstofprijzen door de oorlog in Oekraïne, het verdwijnen van visgronden door windparken op zee, de Brexit.

Demissionair minister Adema zegt tegen de Telegraaf te hopen dat de nieuwe wetenschappelijke bevindingen ervoor zorgen dat de EU bepaalt dat weer meer vis gevangen mag worden. Meun denkt niet dat het veel zal veranderen. "Het leed is al geschied."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel