Voormalig gronddepot Zeewolde moet paradijs worden voor ijsvogel

ZEEWOLDE • Za 29 juni 2024 | 11:00 • Zaterdag 29 juni 2024 | 11:00

Het voormalige gronddepot in Zeewolde moet meer allure krijgen. Dat vindt Landschapsbeheer Flevoland, dat een drooggevallen vijver in het dorpsbos wil gaan uitgraven.

Het gaat om het bos tussen het Wolderwijd en de MMM boerderij in Zeewolde, ook wel bekend als het Klauterwoud. Tijdens de laatste zomers is het natuurgebied steeds droger geworden met als gevolg drooggevallen vijvers vol met riet. Dat riet zorgt er inmiddels voor dat het weinige water dat er is, gelijk weer wordt opgenomen door de vegetatie.

Om de biodiversiteit in het gebied te vergroten en aantrekkelijker te maken voor omwonenden is er een plan bedacht om het water terug te brengen. Een van de vijvers zal worden vergroot en verdiept, zodat deze gevoed kan worden met kwelwater uit het Wolderwijd.

IJsvogelwand
De graafwerkzaamheden nemen ongeveer zes weken in beslag. De grond zal met een paar trekkers of vrachtauto’s worden afgevoerd via de Gelderseweg en de Kwartiermakerslaan naar de Polderwijk.

Als het project is afgerond kunnen fietsers en wandelaars vanaf de dijk weer genieten van de open vijvers. Er komt ook een ijsvogelwand om deze speciale vogelsoort naar het gronddepot te lokken en een scherm van wilgentakken.

Volgens Landschapsbeheer Flevoland gaat de operatie ongeveer 125.000 euro kosten. Daarvan draagt de provincie 40 procent, het Rijk 24 procent en de gemeente 36 procent bij.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel