Dit is waarom de Flevolandse landbouwgrond veel duurder is dan in de rest van Nederland

FLEVOLAND • Do 27 juni 2024 | 18:41 • Donderdag 27 juni 2024 | 18:41

Nergens in Nederland is landbouwgrond zo duur als in Flevoland. Ook in 2023 spande de provincie de kroon, zegt de Rabobank donderdag. De bank verwacht dat de grondprijs alleen maar verder gaat stijgen. Wat maakt Flevolandse akkers zo kostbaar?

"De kwaliteit van akkerbouwgrond in dit gebied is heel bijzonder." Agrarisch makelaar Johan van der Slikke zegt het op een trotse toon. Het makelaarschap zit in zijn bloed: vader Jan begon op 60-jarige leeftijd een makelaardij aan huis en zoon Johan versterkte het bedrijf toen het te druk werd.

Van der Slikke concludeert al jaren dat de akkerprijs in Flevoland hoger is dan in andere provincies. Lag eind vorig jaar het landelijk gemiddelde op 80.000 euro per hectare, in Flevoland was dat 182.700 euro. Dit jaar stijgt dat nog met zo'n 5 procent, verwacht de Rabobank.

Vruchtbare, rechte kavels
Die hoge prijs heeft in eerste instantie te maken met de grond zelf, weet Van der Slikke. Nergens anders is die zo vruchtbaar als in Flevoland. Die grond is dan ook nog eens heel netjes verdeeld: "We hebben een hele goede verkaveling, met strakke en rechte grenzen".

Meer bijzonder is onze waterbeheersing. "Wij kunnen heel goed overschotten aan water draineren en met gemalen naar bijvoorbeeld het IJsselmeer afvoeren. En in tijden van droogte laten we dat weer terugvloeien en gebruiken we het om te beregenen."

Weinig verzopen gewassen
Dat betekent niet dat er nooit problemen met water zijn in de provincie, integendeel. Maar wel speelt het minder dan in andere delen van het land, zegt Van der Slikke. "Waar heel veel gewassen elders in het land al zijn verzopen door de grote hoeveelheden regen, staan de meeste gewassen er hier redelijk goed voor."

Gewassen doen het erg goed hier: wie in Flevoland aardappels poot, kan op meer en betere oogst rekenen. "Laatst nog sprak ik een boer die in Flevoland een bedrijf had, toen naar Zeeland is vertrokken maar nu weer in de provincie woont. 'Ik snap eindelijk waarom hier de grond zo duur is', zei hij. Hij had allerlei problemen met water en land dat niet ingezaaid kon worden."

Onzekerheden beïnvloeden prijs
De akkerprijs groeit dus nog even door en regionale verschillen zullen daarbij alleen maar toenemen, verwacht de Rabobank. Wel houdt de bank daarbij een kleine slag om de arm: er zijn onzekerheden die van invloed zijn op de prijzen.

"Stikstof is wel de grootste onzekerheid voor onze sector", zegt Van der Slikke. Maar ook daarin heeft Flevoland een voordeel: "Onze provincie kent veel akkerbouw en minder veehouderij, terwijl het juist die laatste is waar de echt grote stikstofproblematiek is. In onze provincie is echt nog wel wat stikstofruimte."

De hoge kwaliteit van landbouwgrond maakt Flevoland tot een aantrekkelijke plek voor boeren die bijvoorbeeld elders in het land uitgekocht zijn. "De vraag naar landbouwgrond in de provincie is groter dan het aanbod, en ook dat drijft de prijs op."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel