Jarenlang moeten wachten op stroom is onacceptabel, aldus bedrijfsvereniging

NOORDOOSTPOLDER • Do 27 juni 2024 | 13:39 • Donderdag 27 juni 2024 | 13:39

Bedrijfsvereniging BVNoordoostpolder (BVN) is zeer verbaasd over de vertraging van de uitbreiding van het stroomnet in Noordoostpolder. De vereniging roept netbeheerder Liander op om de vertragingen opnieuw te bekijken en te zoeken naar oplossingen om de voortgang van de werkzaamheden te versnellen.

"Hier snappen we echt helemaal niks van", zegt voorzitter Twan Hakvoort. Zo'n 210 bedrijven in Noordelijk Flevoland moeten er rekening mee houden dat ze twee tot vier jaar later pas op het stroomnet aangesloten kunnen worden. "Hierdoor zullen sommige bedrijven in totaal acht jaar moeten wachten op stroom."

Maar Hakvoort denkt dat uiteindelijk nog meer bedrijven getroffen zullen worden. "Huidige bedrijven kunnen nu bijvoorbeeld niet verduurzamen. Er is simpelweg geen stroom voor." Vooral bedrijven in het westelijk deel van Noordoostpolder gaan veel vertraging oplopen, denkt Liander.

'Oplossingen liggen panklaar'
De reden is vertraging in de werkzaamheden. Zo moet het stroomnet op veel meer plekken verzwaard worden. Daarnaast is het aantal zonnepanelen, laadpalen en waterpompen de afgelopen twee jaar enorm toegenomen. Ook is er te weinig personeel beschikbaar om alle werkzaamheden uit te voeren, laat Liander weten.

BVN geeft aan dat ze er alles aan doet om te vertraging toch te minimaliseren. Hakvoort: "We gaan proberen om Liander te motiveren om te kijken naar oplossingen die al panklaar liggen." Zoals bijvoorbeeld StreamEnergy, een collectief dat energie beter wil verdelen om het net minder te belasten.

Hakvoort denkt niet dat er bedrijven omvallen, maar het kan wel leiden tot meer kosten. Zo kent hij bedrijven die gebruik maken van dieselaggregaten. "Die gaan natuurlijk wel meer kosten maken, omdat het langer duurt."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel