82-jarige pedofiel hoopt op einde van tbs: 'Ik ga het niet opzoeken'

LELYSTAD • Di 25 juni 2024 | 8:11 • Dinsdag 25 juni 2024 | 8:11

"Ik wil een vrijspraak. Het is al bijna achttien jaar geleden dat het gebeurd is." Dat zei de 82-jarige A.A. uit Drenthe, die in 2006 werd veroordeeld voor ontucht met meerdere jonge jongens in Dronten. Hij kreeg daarvoor een celstraf en tbs met dwangverpleging opgelegd. De tbs ging in 2008 in. En A. wil dat het stopt, zei hij maandag in de Lelystadse rechtbank.

De man is pedofiel en heeft ook persoonlijkheidsstoornissen. Bovendien is er volgens de Reclassering ondanks zijn leeftijd een hoog risico dat hij een terugval krijgt. Hij zat na zijn celstraf jarenlang in de Mesdagkliniek, maar leeft sinds 2015 in een zorgboerderij waar hij het naar zijn zin heeft. Deze plek sluit echter op 31 december de deuren.

En juist dat maakt dat zowel de Reclassering, de psycholoog en de officier van justitie willen dat de tbs-maatregel na 16 jaar nog eens met twee jaar wordt verlengd. Niet met een jaar, zoals afgelopen jaar het geval was. De aanklager vertelde in de rechtszaal dat de aanstaande verhuizing namelijk te veel onrust voor hem met zich mee gaat brengen.

Onzekere woonplek
Ook de Reclassering is er niet gerust op: "Op dit moment is niet duidelijk waar meneer kan gaan wonen in het nieuwe jaar. De plekken voor mensen zoals hij zijn overvol met wachtlijsten van jaren."

De deskundigen denken dat juist de 'stut en steun' die meneer van de zorgboerderij krijgt, hem op het juiste pad houdt. De officier gelooft dat ook.

De bejaarde A. heeft tot vorig jaar juni een elektronische enkelband gehad. Sindsdien heeft hij zonder problemen elf keer een verlof gehad van vier uur. Inmiddels mag hij zich redelijk vrij bewegen zonder enkelband. Hij heeft ook een auto.

Pleidooi voor einde tbs
Tijdens de zitting over zijn tbs las hij een brief voor waarin hij min of meer liet weten dat hij het zat is. "Ik heb al achttien jaar geen contact met kinderen gehad. En ik heb me altijd netjes aan de voorwaarden gehouden. Ook het verlof verloopt prima. De tbs moet nu stoppen", gaf hij de rechters mee.

Volgens de Reclassering is A. iets te optimistisch over zijn toekomst. "Meneer ziet het te makkelijk." Hij wil bijvoorbeeld een eigen woning te gaan zoeken, maar heeft geen idee hoe groot de woningcrisis op dit moment is.

"Ik wil wat dichter bij mijn kinderen wonen, voor als er wat gebeurt", zei hij ook. Volgens de Reclassering heeft hij echter niet zoveel contact met hen. Daarnaast is het best ingewikkeld om mensen die een zedendelict hebben gepleegd ergens te plaatsen.

Deskundigen bang voor terugval
De rechtbank hield A. voor dat de deskundigen blijkbaar bang zijn dat hij zich weer vergrijpt aan kinderen. Onterecht, vindt hij. "Daar hoeven ze echt niet bang voor te zijn. Ik ben dat ook niet, want ik ga het niet opzoeken."

Zijn advocaat benadrukte dat iedereen te bang is. "Het is angst, angst, angst wat ik hoor. Maar we kunnen meneer toch niet de komende tien jaar tbs opleggen omdat we bang zijn?"

De rechtbank doet op 8 juli uitspraak.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel