Crisissituatie in Oostvaarderskliniek, maatregelen na tweede mogelijke drugsdode

ALMERE • Ma 24 juni 2024 | 16:01 • Maandag 24 juni 2024 | 16:01

De Oostvaarderskliniek in Almere verkeert in een crisissituatie. Vrijdag overleed voor de tweede keer in korte tijd een patiënt, opnieuw vermoedelijk door drugsgebruik. De tbs-kliniek was dit weekend en maandag afgesloten voor bezoekers, patiënten mochten hun afdeling niet af.

Het ministerie van Justitie en Veiligheid, dat de woordvoering voor de kliniek doet, bevestigt dat de maatregelen zijn genomen na het meest recente sterfgeval. Er wordt onderzoek gedaan naar de doodsoorzaak en de omstandigheden die tot de dood van de tbs-patiënt hebben geleid.

Dat onderzoek wordt ook gedaan naar aanleiding van de dood van een andere patiënt, begin mei.

Een familielid van die patiënt zegt tegen Omroep Flevoland boos en teleurgesteld te zijn over de Almeerse kliniek. "Hij is in mei overleden, ook door de drugs. En als je op internet zoekt op de Oostvaarderskliniek, staat er onder meer dat verdovende middelen nog steeds de kliniek in komen. Dat vind ik erg slecht."

Onderzoek Inspecties nog niet zeker
De Inspectie Justitie en Veiligheid (IJV) zegt samen met de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) melding te hebben ontvangen van de twee sterfgevallen. Of dat leidt tot een onderzoek, kan een woordvoerder nog niet zeggen. Dat wordt mede gebaseerd op de uitkomsten van onderzoek die de kliniek zelf doet naar de doodsoorzaak en toedracht.

De crisissituatie in de Oostvaarderskliniek zorgt voor afschuw bij familie van de tbs-patiënten. De moeder van één van hen zegt tegen Omroep Flevoland dat ze het hele weekend en ook vandaag niet op bezoek mocht bij haar zoon. Ook mocht hij niet van zijn afdeling af.

"Mijn zoon is via een brief op de hoogte gebracht van het feit dat er zeer gevaarlijke drugs binnengebracht worden", zegt ze. "Ik heb weer met afschuw een artikel moeten lezen over de misstanden in de Oostvaarderskliniek. Er zijn nu al twee doden en wie weet wanneer de volgende dode valt. Ik ben echt pislink."

Gestikt
De omstandigheden van de dood van de tbs-patiënt begin mei, zijn volgens een familielid erg zorgwekkend. "1 mei om half drie heeft hij drugs ingenomen. Het ging toen meteen al slecht, maar de kliniek heeft ons hier niet over ingelicht. Hij is gestikt in zijn eigen kots."

"Uit plastesten bleek dat hij al 1,5 jaar gebruikte in de kliniek", vertelt ze. "Wij wisten dat niet. Als de kliniek het ons had verteld, hadden we op hem in kunnen praten. Naar mij luisterde hij wel."

Crematie betaald
De vrouw zegt verder dat een medebewoner drugs dealt, en dat haar familielid daar een afspraak mee had gemaakt. Zij denkt dat het om GHB gaat. Volgens de nabestaande van de tbs-patiënt heeft de Oostvaarderskliniek de crematie betaald.

De woordvoerder van het ministerie laat maandagmiddag weten dat bezoekers inmiddels weer welkom zijn.

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel