Documentaire over Urker visser in de prijzen op filmfestival

URK • Zo 23 juni 2024 | 18:00 • Zondag 23 juni 2024 | 18:00

Documentaire 'Op Hoop Van Zeeën' over Urker vissersfamilie De Vries is zondag tijdens de première in de prijzen gevallen. In de film volgen makers Jo-Anne Loosman en Else Talsma de Urker familie tijdens hun aankoop van een nieuwe kotter, een unieke stap. De documentaire is tot 'beste documentaire' van het Campus Doc film festival uitgeroepen.

De Urker visserij verkeert al jaren in zwaar weer; een groot deel van de vloot is gestopt en de kosten blijven stijgen. "Veel vissers hebben het gevoel dat ze tegengewerkt worden en stoppen er daarom mee", vertelt documentairemaker Jo-Anne Loosman tijdens de première.

Publiek tijdens de première

Inkijkje in hechte gemeenschap
Mede-maker Else Talsma vult aan: "Daarom is het best bijzonder dat De Vries toch een nieuwe kotter durft te kopen". De twee makers hebben een uniek inkijkje gekregen in het reilen en zeilen van de Urker visser.

Het voormalige eiland staat naast de visserij, ook bekend om de gemeenschap die niet altijd even benaderbaar is voor de media of buitenstaanders. Kwetsbaarheid of emoties blootgeven voor de buitenwereld is iets wat vissers niet snel zullen doen. Toch is het de filmmakers gelukt om die kwetsbaarheid te vangen.

"Urkers zijn soms wat cameraschuw, ja", lacht Loosman, gevraagd naar die bijzondere cultuur. Ze komt zelf ook van Urk en haar opa en oom waren beiden ook vissers. "Ze vinden niet altijd de woorden."

Mee op zee
Voor de documentaire hebben de twee makers de familie maandenlang gevolgd. Ook zijn ze tien dagen mee geweest op de nieuwe kotter van Cornelis De Vries. Een bijzondere prestatie, vind ook filmmaker en première-organisator Milada Stipetic. "Je ziet van heel dichtbij die familieband, het belang van de visserij en de gemeenschap van het dorp. Dat is heel mooi."

Volgens documentairemaker Pim Mak kan zo'n documentaire dan ook veel betekenen voor een toch wel uitstervend vak als visserman. "In die documentaire komt de liefde voor de visserij en de gemeenschap daar heel erg naar voren en dat zien we normaal niet", verklaart de mede-organisator van het filmfestival.

De documentairemakers tijdens de première

Visserij 'nooit weg van Urk'
Die bijzondere liefde heeft de Friese maker -ookwel 'vreemde' voor de Urker- Else Talsma ook ontdekt. "Het zit echt diep geworteld in die cultuur, het is echt een soort levenswijze." Juist daardoor denkt ze dat de visserij nooit helemaal zal verdwijnen van Urk. "Je hoort van 12-jarige jongetjes al dat ze visserman willen worden. Als die jongetjes blijven bestaan, zullen er altijd vissers zijn."

WhatsApp ons!
Heb jij een tip of verbetering? Stuur de redactie van Omroep Flevoland een bericht op 0320 28 5050 of stuur een mail: rtv@omroepflevoland.nl!

Deel artikel